Spopadi za strateško pomembno mesto Debalceve se nadaljujejo. Foto: Reuters
Spopadi za strateško pomembno mesto Debalceve se nadaljujejo. Foto: Reuters
Ukrajina
Ker se nobena stran ne drži dogovorjenega premirja, se še ni začel umik težkega orožja. Foto: Reuters
Premirja v Ukrajini očitno ni več

Mirovni dogovor, ki so ga prejšnji teden v Minsku sklenili voditelji Nemčije, Francije, Ukrajine in Rusije in ki so ga podpisali tudi proruski separatisti, predvideva, da bi morali sprti strani do ponedeljka do 23. ure po srednjeevropskem času s frontne linije umakniti težko orožje. Ker prekinitev ognja še ni v celoti umaknjena, sta obe strani prepričani, da še niso izpolnjeni vsi pogoji za naslednji korak dogovora iz Minska.

Del separatistov trdi, da so začeli umikati orožje
Kljub temu je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS vodja separatistov iz Luganska Igor Plotnicki zatrdil, da njegove sile upoštevajo dogovor in da so začeli umikati težko orožje s frontne linije na vzhodu Ukrajine. "Včeraj sem bil na fronti in lahko vam zagotovim, da se naši tanki in naše topništvo umikajo. Obveznosti smo začeli izpolnjevati včeraj zvečer," je zatrdil Plotnicki. Uporniki iz Donecka so medtem dejali, da orožja še ne bodo umaknili, saj ukrajinske enote predvsem pri kraju Debalceve ne spoštujejo prekinitve ognja.

Nasprotno pa ukrajinska vojska trdi, da premirja ne spoštujejo proruski separatisti. Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrej Lisenko je povedal: "Separatisti ne izvajajo dejanske prekinitve ognja, zato niso izpolnjeni pogoji za umik orožja." Zatrdil je, da je vojska še naprej pripravljena na oblikovanje tamponskega pasu, a da njihove položaje še vedno obstreljujejo.

Spopadi za Debalceve se nadaljujejo
Sporočili so tudi, da se proruski separatisti bojujejo za nadzor nad strateško pomembno železniško postajo v kraju Debalceve. Separatisti so zatrdili, da so prevzeli nadzor nad postajo in obkolili ukrajinske sile, a je ukrajinska vojska sporočila, da to ni res. "Separatisti ne nadzorujejo ničesar, skušajo pa prevzeti nadzor nad postajo. V mestu in njegovi okolici potekajo spopadi," je še povedal Lisenko.

Prav Debalceve, strateško pomembno mesto, ki leži med Doneckom in Luganskom, je po nedeljski uveljavitvi prekinitve ognja tisto mesto, v katerem se obstreljevanje nadaljuje. Spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki so se premaknili v središče mesta, vir med separatisti, ki ga navaja ruska tiskovna agencija Interfax, pa je dejal, da so uporniki že zavzeli večino mesta. Ukrajinska vojska je sporočila, da je v zadnjih 24 urah v spopadih umrlo pet vojakov, 14 pa je bilo ranjenih.

Opazovalci Ovseja naj bi preverili izvajanje dogovora
Nemška kanclerka Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Petro Porošenko so se v ponedeljek zvečer v telefonskem pogovoru dogovorili o ukrepih, ki bodo omogočili skupini opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), da preveri izvajanje prekinitve ognja tudi v nemirnem mestu Debalceve. Cilj ukrepov, ki pa javnosti niso podrobneje znani, je zagotoviti opazovalcem dostop do območja okrog mesta Debalceve.

Iz kabineta Angele Merkel so sporočili, da sta nemška kanclerka in ukrajinski predsednik Putina pozvala, naj uporabi svojo moč in pozove separatiste, naj prekinejo spopade. "Tako bi lahko še v torek začeli z umikom težkega orožja, kot so se voditelji dogovorili v Minsku," so še sporočili.

Premirja v Ukrajini očitno ni več