Srbi napovedujejo Thacijevo aretacijo, kar bi še dodatno zapletlo odnose med Srbijo in Kosovom. Foto: EPA
Srbi napovedujejo Thacijevo aretacijo, kar bi še dodatno zapletlo odnose med Srbijo in Kosovom. Foto: EPA

Kosovski zunanji minister je po besedah enega njegovih svetovalcev pripravljen sodelovati na konferenci, a je to odvisno od srbskih oblasti. Te so namreč napovedale njegovo aretacijo.

"Če se pojavi v Beogradu, bo ministrstvo za notranje zadeve delovalo v skladu z zakonom in ga privedlo pred roko pravice," je srbska tiskovna agencija Tanjug navedla besede srbskega notranjega ministra Nebojše Stefanovića.Srbski politiki že leta vztrajajo, da je Thaci zaradi svoje vloge na Kosovu v 90. letih vojni zločinec, leta 1997 pa je bil na sojenju zaradi terorizma v odsotnosti obsojen na 10 let zapora.

Aretacija bi pomenila velik diplomatski zaplet
Thaci je igral pomembno vlogo pri razglasitvi kosovske neodvisnosti leta 2008 in je že leta vpet v pogajanja o ureditvi odnosov z Beogradom, ki potekajo ob mediaciji Evropske unije. Pretekli mesec se je Thaci v Prištini v prijateljskem ozračju srečal s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem. Aretacija Thacija v Beogradu bi pomenila velik diplomatski incident in bi vznejevoljila Evropsko unijo, ki je veliko vložila v izboljšanje odnosov med Srbijo in Kosovom.

Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je sicer pred kratkim povedal, da je nadaljevanje preiskave zoper Thacija zaustavljeno, saj srbske oblasti nimajo potrebnih pooblastil, za Blic pa je zdaj dejal, da ga lahko aretirajo, če pride na srbska tla.