Srbija se bo v nasledstvenem sporu s Hrvaško obrnila na EU. Foto: EPA
Srbija se bo v nasledstvenem sporu s Hrvaško obrnila na EU. Foto: EPA


"Evropski uniji in vsem drugim moramo poslati pisma, ker Hrvaška ne uresničuje sporazuma, kar zadeva vračanje zasebnega premoženja. To je na Zahodu in v EU-ju svetinja," je povedal Antić, ki je tudi svetovalec srbskega predsednika Tomislava Nikolića in profesor na beograjski pravni fakulteti.
Po njegovih besedah gre za ogromno premoženje srbskih bank in podjetij, ki je ostalo na Hrvaškem in ni bilo vrnjeno, čeprav je bil 29. junija 2001 sklenjen sporazum, ki se nanaša tudi na zasebno premoženje.
Ni vse v denarju
ZRJ je namreč leta 2002 sprejel zakon o ratifikaciji sporazuma o nasledstvu in ker gre za zakon, se o njem ni več mogoče pogajati, temveč ga je treba izvajati, je še dejal Antić, ki ga je srbska vlada za visokega predstavnika za nasledstvo imenovala 22. decembra letos.

Pri tem je obžaloval, da Hrvaška sporazuma vse do danes ni uresničila, prejšnji pogajalci pa se po njegovih besedah s tem vprašanjem sploh niso ukvarjali. Srbija po njegovih besedah že ima ekspertno poročilo o vrednosti objektov, ki so predmet nasledstva, in "to je eden izmed kriterijev za odločanje o delitvi, ni pa to edini kriterij, saj je treba upoštevati tudi vrednost, ki jo imajo določeni objekti za nas, ne glede na njihovo gmotno vrednost".