Vučić ima zadostno večino, da bi vladal sam, a je v vlado povabil tudi socialiste. Foto: EPA
Vučić ima zadostno večino, da bi vladal sam, a je v vlado povabil tudi socialiste. Foto: EPA

Predsedstvo SPS-a se je za ponovno sodelovanje z napredno stranko v vladi odločilo, ker so prepričani, "da je to v najboljšem interesu Srbije, saj se ne sme zamuditi priložnost za izvajanje reform in razvoj Srbije", so sporočili socialisti.

Kot še piše v sporočilu, je glavni cilj SPS-a, da doprinese k razvoju moderne Srbije, da postane del družine evropskih narodov. Poudarili so, da je to zgodovinska odgovornost vsake stranke v Srbiji. Predsedstvo SPS-a je voditelja socialistov Dačića tudi pooblastilo za koalicijska pogajanja s SNS-om. Dačić naj bi bil po pisanju srbskih medijev v novi vladi zunanji minister.

Koaliciji od 250 kar 208 sedežev
Vučić je že v torek napovedal, da bo v novi vladi tudi Zveza vojvodinskih Madžarov, ki pa ne bo imela ministrov. SNS je na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah osvojil 158 od 250 sedežev v srbski skupščini. S 44 sedeži socialistov in šestimi sedeži Zveze vojvodinskih Madžarov bi imela bodoča koalicija kar 208 sedežev, kar bi pomenilo, da bodo Vučućeve obljubljene reforme načeloma sprejete brez težav.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić naj bi na začetku prihodnjega tedna Vučiću tudi uradno poveril mandat za sestavo nove vlade. Novo vlado naj bi v skupščini potrdili predvidoma 27. aprila.

Na mizi nov statut Vojvodine
Kot poroča Marta Razboršek, dopisnica RTV Slovenija iz Beograda, se bo nova vlada takoj lotila predvsem gospodarskih reform, do 6. junija pa naj bi izglasovali tudi novi statut Avtonomne pokrajine Vojvodine. To je bil pogoj Zveze vojvodinskih Madžarov za vstop v vlado. Član predsedstva stranke Balint Pastor je dejal, da so se z Vučićem dogovorili tudi, da bosta do konca leta izglasovana tudi zakon o financiranju in zakon o pristojnostih Vojvodine, v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča.