Spopadi med Partizanovima navijaškima skupinama. Foto: MMC RTV SLO
Spopadi med Partizanovima navijaškima skupinama. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi spopadov ob derbiju med Crveno zvezdo in Partizanom pretekli konec tedna je policija dobila večja pooblastila za ukrepanje proti dobro organiziranim navijaškim tolpam.

V soboto sta se na stadionu Crvene zvezde spopadli sprti Partizanovi navijaški skupini Zabranjeni in Alkatraz. Nasilje se je nadaljevalo med derbijem in po njem, navijači Partizana so zanetili ogenj na svoji južni tribuni in tako vrnili navijačem Zvezde za podoben incident na njihovem stadionu pred štirimi leti. Ranjenih je bilo več ljudi, incidenti so se nadaljevali v mestu. 41 ljudi je policija priprla, svetovni mediji so se spet razpisali o srbskih huliganih, angleški so jih razglasili za hujše od nekoč domačih.

Novi službi
Le dan pozneje so pripadniki navijaških skupin zastraševali volivce v Kosovski Mitrovici, zato ni čudno, da je Srbija ukrepala. Varnostnoobveščevalni urad je odprl službi za boj proti ekstremizmu in terorizmu in urad proti prekupčevalcem mamil.

"Država bo ravnala pravično, lova na čarovnice ne bo. Nikogar ne bomo preganjali zato, da bi pokazali svojo moč. Ne bomo preganjali navijačev," je dejal Aleksandar Vučić, vodja Urada za koordinacijo varnostnoobveščevalnih služb.

Tudi današnjo nogometno tekmo med Radom in Crveno zvezdo je varovalo več sto posebnih policijskih enot, dobili pa so tudi pooblastilo, da lahko vse navijače snemajo. "Vsi se zavedamo, da je bilo tega že preveč in da Srbija ne sme biti divji zahod," pa je dejal srbski premier in notranji minister Ivica Dačić.

Radovi navijači člani Obraza
Navijaške skupine so organizirane kot paravojaške enote, javna tajna je, da so navijači Rada pripadniki skrajne in prepovedane skupine Obraz. Zato strokovnjaki menijo, da policija ni storila dovolj, da bi jih razformirala.

Večina huliganov ima dolg policijski dosje, redki so se zato znašli za zapahi. Prenizke so tudi denarne kazni - za poskus vnosa hladnega orožja na stadion okrog sto evrov oziroma manj kot za nepravilno parkiranje.

Težave s srbskimi huligani
Težave s srbskimi huligani