Krstić je bil rojen v Nišu, diplomiral je na eni najbolj priznanih univerz, Yalu v ZDA, pred prevzemom ministrskega položaja pa je delal v svetovalnem podjetju McKinsey. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Krstić je bil rojen v Nišu, diplomiral je na eni najbolj priznanih univerz, Yalu v ZDA, pred prevzemom ministrskega položaja pa je delal v svetovalnem podjetju McKinsey. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Vučić je napovedal radikalne reforme za zmanjšanje javnega sektorja in konsolidacijo proračunskega primanjkljaja, ki grozi, da bo presegel osem odstotkov BDP-ja, a so te po mnenju Krstića prepočasne. Vlada je sicer na današnji seji sprejela niz sprememb delavske in pokojninske zakonodaje, pri čemer je dvignila starostno mejo za upokojitev žensk in sprejela pravila, ki omogočajo lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev.

Toda Krstić je po seji dejal, da je želel hitrejše in globlje reforme. Zavzemal se je za vsaj 20-odstotno zmanjšanje pokojnin, 15-odstotno zmanjšanje plač v javnem sektorju, 30-odstotno zvišanje cen elektrike in zmanjšanje javnega sektorja za 160.000 delovnih mest. "Imamo različne pristope glede hitrosti," je dejal na tiskovni konferenci ob vidno nejevoljnem premierju Vučiću. "Premier ima dobro srce in zato uživa podporo ljudi," je še dejal Krstić, ki je položaj nastopil septembra lani in bil takrat zaradi svoje mladosti - star je bil le 29 let - deležen velike pozornosti.

"Mislim, da bi morali biti ti ukrepi (op. prej navedeno zmanjšanje pokojnin in plač ter odpuščanje) uvedeni takoj. Mislim, da morata imeti premier in finančni minister enak pristop, in to je tudi razlog za moj odstop," je dejal Krstić.

Vodenje finančnega ministrstva bo začasno, morda pa tudi dolgoročno, prevzel gospodarski minister Dušan Vujović, Krstić pa, kot je dejal Vučić, ostaja njegov posebni svetovalec. "Nimam slabe besede za Lazarja in ne morem reči, da nima prav. Vendar pa tega ne morem implementirati in državljani tega ne bi mogli sprejeti," je dejal srbski premier.