Mandatar Vučić Srbiji napoveduje preverjen recept privatizacije in varčevanja. Foto: EPA
Mandatar Vučić Srbiji napoveduje preverjen recept privatizacije in varčevanja. Foto: EPA
Vučić napoveduje privatizacijo Telekoma Srbije in Železnic Srbije. Foto: EPA
Pričakovati je, da bo srbska skupščina vlado potrdila z veliko večino. Foto: EPA
Vučić napovedal korenite reforme v Srbiji

Srbski parlament je po večurni razpravi podprl novo vlado predsednika Srbske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića. Za 19-člansko vlado, sicer najmanjšo od uvedbe večstrankarskega sistema v državi leta 1990, je glasovalo 198 od 228 navzočih poslancev.

Vučić je v triurnem govoru v parlamentu v uvodu poudaril, da bo Srbija potrebovala "težke in boleče" reforme. Izboljšanje življenjskega standarda pričakuje šele v dveh letih.

"Potrebujemo spremembo miselnosti," je dejal Vučić. Po njegovih besedah zaradi slabe delovne morale delovni čas v srbskem javnem sektorju namreč znaša le 2,5 ure na dan, v zasebnem pa 5,5 ure. "Gospodarsko okrevanje ne bo zadostovalo, če ga ne bosta spremljala kulturno in socialno okrevanje celotne družbe," je dejal.

Sledita obsežna privatizacija in varčevanje v javnem sektorju
Vučić se je še zavzel za to, da bi 153 državnih podjetij, ki ustvarjajo izgubo, znova postavili na noge. Napovedal je, da naj bi se privatizacija Telekoma Srbije začela do poletja, medtem ko se za elektrogospodarstvo iščejo tuji vlagatelji. Med podjetji, ki jih namerava privatizirati, so tudi Železnice Srbije.

Proračunski primanjkljaj znaša okoli osem odstotkov BDP-ja, Vučić pa ga želi do konca leta 2017 znižati na od tri do štiri odstotke. V ta namen je napovedal varčevanje v javnem sektorju, ki bi med drugim obsegalo desetodstotno znižanje plač zaposlenih v javnem sektorju.

Politika do Kosova nespremenjena
Če napoveduje spremembe na gospodarskem področju, pa bo ostala politika do Kosova po njegovih napovedih nespremenjena. Kot je poudaril Vučić, Srbija Kosova ne bo priznala. Rešitev za vsako vprašanje v povezavi s Kosovom bodo po njegovih besedah iskali v okviru dialoga pod okriljem EU-ja.

Nekdanji vidni pripadnik ultranacionalistične Srbske radikalne stranke, iz dela katere je nastal SNS, je napovedal tudi nadaljevanje pristopnih pogajanj z EU-jem, za katera upa, da jih bo Srbija končala v prihodnjih štirih letih.

Sedma vlada od leta 2000
Vučić bo vodil sedmo vlado po padcu Slobodana Miloševića in demokratičnih sprememb oktobra leta 2000, ki ima poleg premierja 16 resornih ministrov in dva ministra brez listnice.

Finančno ministrstvo naj bi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še naprej vodil nekdanji sodelavec svetovalne družbe McKinsey 30-letni Lazar Krstić, ministrstvo za gospodarstvo pa dolgoletni strokovnjak Svetovne banke Dušen Vujović.

V novi vladi bo sicer kar nekaj starih obrazov. Na položajih bodo ostali zdajšnji ministri za pravosodje, Nikola Selaković, šport, Vanja Udovičić, kulturo, Ivan Tasovac, delo, Aleksandar Vulin, minister za trgovino in telekomunikacije pa ostaja Rasim Ljajić. Notranje ministrstvo bo vodil dozdajšnji predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, ministrstvo za obrambo pa Bratislav Gašić. Novi zunanji minister bo dosedanji premier Ivica Dačić.

Vučić napovedal korenite reforme v Srbiji