Zakon kosovskega notranjega ministrstva je bil sprejet konec lanskega leta, veljati pa je začel 1. septembra letos. Foto: EPA
Zakon kosovskega notranjega ministrstva je bil sprejet konec lanskega leta, veljati pa je začel 1. septembra letos. Foto: EPA

Kosovski minister za notranje zadeve Bajram Redžepi je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug dejal, da bodo morali vsi, ki so svoja vozila registrirali v Srbiji, od septembra naprej ob vstopu na Kosovo plačati zavarovalnino.
Za srbsko tiskovno agencijo Tanjug je namestnik kosovskega notranjega ministra Saša Rašić poudaril, da bo policija, če bo ustavila voznika s srbskim vozniškim dovoljenjem in stalnim bivališčem na Kosovu, tega vozniku odvzela.

Dodal je, da so imeli prebivalci Kosova do septembra čas za zamenjavo vozniških dovoljenj, pri čemer bodo srbska lahko obdržali. Zakon kosovskega notranjega ministrstva je bil sprejet konec lanskega leta, veljati pa je začel 1. septembra letos.

"Stanje Srbov na Kosovu še slabše"
Poslanka 'Jedinstvene srpske liste' v kosovski skupščini Rada Trajković opozarja, da je odločitev kosovskega notranjega ministrstva še poslabšala položaj Srbov na Kosovu in jih oddaljila od matične Srbije: "Odločitev o neveljavnosti srbskih vozniških dovoljenj kosovskim Srbom, ki živijo južno od reke Ibra, onemogoča dostop do državnih institucij, kot so bolnišnice in fakultete, ki so v severnem delu Kosova."
Dodala je še, da bo nova zakonodaja vplivala tudi na življenje izseljenih Srbov, ki bodo imeli tako omejeno svobodo gibanja, komunikacijo s sorodniki kot tudi njihov dostop do nepremičnin na Kosovu. Izpostavila je še, da naj bi "Albanci iz Preševa, Bujanovca in Medveđe, ki delajo na Kosovu, ob vstopu v pokrajino plačali takso, za kar lahko zahtevajo povrnitev stroškov".
Kot piše srbski medij Blic, se po mnenju Trajkovićeve na tak način "denar Albancem vrača na skriti način'', hkrati pa se ''diskriminira Srbe, ki živijo v Srbiji in delajo na Kosovu ter bi si prav tako želeli povrnitve stroškov".