Srbski premier Aleksandar Vučić se je marca odločil, da mu večina v parlamentu ni dovolj za izvedbo nekaterih reform. Nadzor nad parlamentom si želi s predčasnimi volitvami še okrepiti. Foto: Reuters
Srbski premier Aleksandar Vučić se je marca odločil, da mu večina v parlamentu ni dovolj za izvedbo nekaterih reform. Nadzor nad parlamentom si želi s predčasnimi volitvami še okrepiti. Foto: Reuters
Prepričljiva zmaga Vučića

Po 80 odstotkih preštetih glasov je Srbska napredna stranka (SNS), ki na volitvah nastopa z listo Aleksandar Vučić - Srbija zmaguje, osvojila 49,70 odstotkov glasov ali 145 poslanskih mest v 250-članskem parlamentu.

Z 11,60 odstotka ali 33 poslanskimi mesti ji sledi Socialistična stranka Srbije (SPS) zunanjega ministra Ivice Dačića, ki je bila do zdaj v vladi s SNS-jem. Na tretjem mestu je Srbska radikalna stranka Vojislava Šešlja (7,70 odstotka ali 22 poslanskih mest), ki ga je mednarodno sodišče v Haagu oprostilo obtožb vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Petodstotni volilni prag je prestopila še koalicija liste Za pravično Srbijo - Demokratska stranka (Nova, DSHV, ZZS), koalicija desničarske stranke Dveri in Demokratske stranke Srbije (DSS) in gibanje Dovolj je bilo. V parlamentu bodo tudi predstavniki manjšin, za katere petodstotni prag ne velja. Volilna udeležba je bila do 19. ure okoli 52 odstotkov. Volišča so bila odprta od 7. do 20. ure.

"Vemo, kakšna naj bo prihodnost"
Vučić je dejal, da so izidi volitev močan izraz podpore demokraciji, reformam in evropskim integracijam. Po njegovih besedah so državljani njegovi stranki naklonili čast, da znova vodi vlado. "Ponosen in ganjen sem spričo rezultata, ki pa s seboj prinaša veliko odgovornost," je dejal. "Vem, kam gremo in kakšna naj bo prihodnost Srbije ter tudi, koliko dela bo potrebnega, da pridemo tja," je še dodal.

Sklic predčasnih volitev sredi mandata je Vučić utemeljil z zahtevnimi reformami in nadaljnjim napredovanjem proti EU-ju. Njegova stranka je imela že do zdaj v parlamentu večino.

Predčasne volitve za še več oblasti
Kot poudarja politični analitik Vedran Džihić z dunajske univerze, za sklic predčasnih volitev ni bilo potrebe, saj ima Vučić že zdaj v parlamentu večino, odločitev za volitve po le dveh letih mandata pa označuje za taktični manever vladajoče stranke in željo Vučića, da še bolj razširi svojo oblast. Še večja podpora pa pomeni tveganje, da bi prišlo do avtoritarnih teženj, je opozoril Džihić. Ob razdrobljeni opoziciji tako Vučić zdaj računa na še boljši izid, to je dvotretjinsko večino.

Zahtevne reforme kot izgovor
Vučić je marca sklic predčasnih volitev sredi mandata utemeljil z zahtevnimi reformami in nadaljnjim napredovanjem proti EU-ju. Želel naj bi si zagotoviti štiriletni mandat pred uvedbo novih davčnih ukrepov in zmanjšanja delovnih mest, potrebnih za obnovo gospodarstva, navaja bruseljski tednik za evropske zadeve Politico. Kot je dejal, upa, da bo država postala članica EU-ja pred koncem mandata njegove nove vlade leta 2020.

Volitve tudi v delih Kosova
Skupno je lahko volilo 6,7 milijona volivcev in volivk, ki so med 3.270 kandidati in kandidatkami izbirali 250 poslancev in poslank. Na Kosovu, ki ga ima Srbija uradno še vedno za del svojega ozemlja, so volitve potekale v krajih z večinsko srbsko skupnostjo. Vzporedno so potekale tudi lokalne volitve in volitve v skupščino avtonomne pokrajine Vojvodine.

Prepričljiva zmaga Vučića