Srečanje se od leta 1986 organizira vsako leto v drugi evropski državi. Foto: BoBo
Srečanje se od leta 1986 organizira vsako leto v drugi evropski državi. Foto: BoBo
BiH
Čeprav je od konca vojne minilo že 17 let, pa rane med narodi še niso zaceljene. Foto: EPA

Gostiteljice večdnevnega srečanja so islamska skupnost v BiH-u, Srbska pravoslavna cerkev, vrhbosanska nadškofija in judovska skupnost v BiH-u. To bo prvič po koncu vojne v BiH-u, da se bodo dogodka udeležile vse verske skupnosti.

Okoli 4.000 udeležencev srečanja, ki bo trajalo do 11. septembra, bodo med drugim nagovorili predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, italijanski premier Mario Monti ter hrvaški in črnogorski predsednik.

"Molili bomo za mir na vsem svetu," je pred srečanjem napovedal sarajevski nadškof in kardinal Vinko Puljić. "Mi, ki smo izkusili vojno, zelo dobro vemo, kaj pomeni ta molitev," je dejal.

Po njegovih besedah so po vojni, ki je zahtevala 100.000 smrtnih žrtev, začeli iskati pot dialoga, a dosegli zelo malo v primerjavi s tem, kar bi se dalo storiti.

Sam upa, da bo skupna molitev spodbudila sodelovanje med vsemi etničnimi skupinami v državi, ki tudi 17 let po koncu vojne ne najdejo skupnega jezika za življenje v eni državi.

"Samo mir je svet"
Poleg Puljića se od verskih voditeljev srečanja udeležujejo še vodja islamske skupnosti v BiH-u Mustafa Cerić, srbski patriarh Irenej in vodja judovske skupnosti Jakob Finci.

Patriarh Irenej in kardinal Puljić sta med mašo v sarajevski katedrali pozvala k miru in spoštovanju sočloveka. Puljić je pohvalil tudi vse večjo versko strpnost v Bosni in Hercegovini.

Patriarh je pozval k enotnosti v BiH, ki mora biti temelj prihodnosti vseh njenih prebivalcev. Oba verska voditelja sta s tem skušala opozoriti na krvave dogodke med vojno. Maše v sarajevski katedrali se je udeležilo več sto vernikov.

Na okroglih mizah bodo spregovorili o različnih temah - od revščine, priseljevanje, religije v Aziji in arabskem svetu ter dialoga med kristjani in muslimani.

"Pri Skupnosti svetega Egidija že 25 let govorimo, da nobena vojna ni sveta. Samo mir je svet," je povedal Marco Imapgliazzo, predsednik Skupnosti, ki organizira srečanje. Njegova želja je, da bo Sarajevo postalo vzor za skupno življenje v prihodnosti.