Svet
Mohammed Dewji, ugrabljeni milijarder
43-letni Mohammed Dewji je po odhodu iz politike in popolni preusmeritvi v gospodarstvo napovedal, da bo ob upokojitvi polovico premoženja daroval humanitarnim organizacijam, ki jim že zdaj namenja izdatna sredstva. Foto: Wikipedia
Panorama poslovnega središča v tanzanijski prestolnici Dar es Salaam
Tanzanija je drugo največje gospodarstvo vzhodne Afrike, prestolnica Dar es Salaam pa za Nairobijem drugo finančno središče regije. Ugrabljeni milijarder je eden najbolj znanih Tanzanijcev in lastnik afriške multinacionalke, ki deluje v 11 državah. Foto: AP
Zastava tanzaijske vladajoče stranke CCM
Tanzanijska stranka Chama Cha Mapinduzi (dobesedni prevod: Stranka revolucije), katere poslenec je bil Mo Dewji, vlada Tanzaniji vse od leta 1977, od uvedbe večstrankarskega sistema pa je dobila vse predsedniške in parlamentarne volitve. Opozicija že leta obtožuje CCM avtokratskega vodenja države, pri čemer izginotja in umori opozicijskih politikov niso redkost. Foto: AP

Dodaj v

Sredi dneva v Tanzaniji ugrabljen najmlajši afriški milijarder

Policija: Med štirimi ugrabitelji vsaj dva belca
12. oktober 2018 ob 09:59
Dar es Salaam - MMC RTV SLO

V glavnem mestu Tanzanije Dar es Salaamu so sredi dne oboroženci ugrabili Mohammeda Dewjija, nekdanjega politika in znanega poslovneža, ki se ga zaradi Forbsove ocene in lestvice drži sloves najmlajšega milijarderja v Afriki.

Višji policijski poveljnik v prestolnici je potrdil poročila o ugrabitvi poslovneža, ki ga v Tanzaniji preprosto poznajo po vzdevku Mo. Neznani oboroženi in zakrinkani moški so v četrtek dopoldne s silo obvladali Dewjija in ga stlačili v avtomobil, ki je nanj prežal pred telovadnico razkošnega hotela v Dar es Salaamu.

Na telovadbo brez varnostnikov
Kljub razvpitosti in ogromnemu premoženju se je Mo Dewji na dopoldansko telovadbo odpravil sam, brez varnostnikov, kar je v skladu z navadami 43-letnega bogataša, ki se je po besedah policijskega komisarja Paula Makonde zelo redko odločal za osebno varovanje. Priče ugrabitve so povedale, da so napadalci najprej streljali v zrak, preden so ga obkolili in ga zvlekli v vozilo, s katerim so pobegnili izpred luksuznega hotela Colosseum v najprestižnejši mestni četrti Zaliv ostrig. Tanzanijski dnevnik The Citizen še poroča, da so ugrabitev izvedli štirje zakrinkani in oboroženi moški.

En strel in vsi varnostniki so se razbežali
"Ravno sem hotel ustaviti in odložiti svoje stranke pred hotelom, ko sem nenadoma opazil pred seboj štiri zamaskirane osebe. Izstrelili so en naboj in vsi hotelski varnostniki so pobegnili,"
je za časopis pričal taksist, ki je videl milijarderjevo ugrabitev. V povezavi z ugrabitvijo so že aretirali tri ljudi, policija pa je razkrila, da sta najmanj dva izmed napadalcev belca, zaradi česar sumijo, da so ugrabitelji tujci.

Ugrabitve, od političnih do terorističnih, niso neznanka
Zaradi prisotnosti belcev je še več ugibanj o nagibih ugrabitve. Za zdaj ni nobenih znanih sledi, mediji pa razpredajo o širokem krogu osumljencev. Od tujih in domačih ugrabiteljev, ki si želijo samo čim višjo odkupnino, do možnosti terorističnega ozadja, saj je imela Tanzanija težave z različnimi oboroženimi skupinami, tako domače usmerjenimi kot z islamisti, ki se povezujejo predvsem z razvpito somalsko vejo Al Kaide Al Šababom.

Septembra je tudi minilo 20 let od dvojnega bombnega napada Al Kaide na veleposlaništvi ZDA v Dar es Salaamu in prestolnici Kenije Nairobiju, pri čemer je skupno umrlo 224 ljudi, v tanzanijski prestolnici 13. Ne izključuje se tudi politični nagib, saj je bila zadnja odmevna ugrabitev v Tanzanijo politično odmevna. Februarja letos je med volilno kampanjo ob nadomestnih volitvah v parlament izginil eden vodilnih opozicijskih politikov Daniel John, ki so ga dan po ugrabitvi našli na plaži brutalno umorjenega; še vedno neznani ugrabitelji so ga ranili z mačetami in ga pretepli do smrti.

Simbol tanzanijske gospodarske rasti
Lani je poslovni magazin Forbes ocenil, da je premoženje Mohammeda Dewjija vredno okoli 1,3 milijarde evrov, s čimer je postal najmlajši milijarder črne celine. Dewyji je lastnik in predsednik MeTL Group, panafriškega poslovnega konglomerata, ki neposredno zaposluje prek 24 tisoč ljudi in proizvaja vse, od čistil do koles, pretežno v vzhodni Afriki, pri čemer se zadnja leta pospešeno širi po celotni celini. V letu 2015 je imela skupina dve milijardi evrov prihodkov in prispeva 3,5 odstotka k BDP-ju Tanzanije. Povprečna kupna moč na prebivalca v Tanzaniji znaša 2.840 evrov (GDP PPP), v zadnjih letih pa tanzanijsko gospodarstvo v povprečju uživa 7-odstotno rast.

Tudi lastnik največjega nogometnega kluba
Podjetje je sicer podedoval od očeta, ki je začel proizvodnjo čistil na začetku 70. let, a pod vodstvom Moja je zraslo v afriško multinacionalko, ki zdaj deluje v 11 državah. Sam Mo Dewyji je bil do leta 2015 tudi poslanec vladajoče stranke CCM, ki je dominantna stranka v Tanzaniji vse od obuditve večstrankarskega sistema leta 1995. Ob tem je tudi lastnik zgodovinsko najuspešnejšega nogometnega kluba v državi - Simba SC je 19-kratni prvak Tanzanije, pri čemer so ravno lani prekinili šestletni post.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
komsomolec
# 12.10.2018 ob 13:18
En strel in vsi varnostniki so se razbežali

sreča da niso vrgli kamen, pol bi bil ceu masaker :-)
stewie
# 12.10.2018 ob 12:45
Itak ima vso premoženje na varnem, tako da tudi če ga ubijejo, ne bo utrpel večje škode.
kapljač
# 12.10.2018 ob 19:59
Izstrelili so en naboj in vsi hotelski varnostniki so pobegnili,"
........................
Čistilke bi se bolje odrezale
stewie
# 12.10.2018 ob 13:33
Zakaj ne? Saj nima pri sebi ničesar vrednega.
zabowski
# 12.10.2018 ob 13:31
nimam dobrega filinga, da se bo to zanj srečno končalo
komsomolec
# 12.10.2018 ob 13:17
En strel in vsi varnostniki so se razbežali

:-)))
Wasabi
# 12.10.2018 ob 12:31
Tega bodo unovčili za lepe denarce, potem se pa usedli;)
QUENDI
# 12.10.2018 ob 11:58
....so imeli ruski naglas....
___/\___
# 12.10.2018 ob 22:16
Taksist hladen kot špricer. #najjači
GeorgeB
# 12.10.2018 ob 20:04
@kapljač

hahahahahahahahaha...... :)))))))))
Kekec99
# 12.10.2018 ob 13:53
Se bo že zmenil, pri tem pa ne bo potreboval posrednika ki si spet želi svoj delež. Naokoli je hodil brez varnostnikov, se pravi ni nikomur dolžan ničesar in noben do njega nima osebne zamere.Ta, zanj, drobiž pa se mu bo štel pri davčni obravnavi.
zeus-zengg
# 12.10.2018 ob 11:52
Sredi dneva v Tanzaniji ugrabljen najmlajši afriški milijarder
----------------
mafijci pač nimajo druge možnosti kot da eleminirajo druge ali bodo eleminirani sami ...
cartman1308
# 14.10.2018 ob 15:48
Glavno meto Tanzanije ni Dar es Salaam, ampak Dodoma...
komsomolec
# 12.10.2018 ob 13:15
vsaj dva belca

ziher sta Srba ali Rusa!
GeorgeB
# 12.10.2018 ob 18:57
Kaj ugibate... :

Pink panterji so spet udarili...
Binder Dandet
# 12.10.2018 ob 16:50
Vseeno neumno, da kot vreca denarja hodis naokoli brez varnostnikov.
Kekec99
# 12.10.2018 ob 13:14
Res dobri varnostniki in še boljša reklama za hotel.
cairns
# 12.10.2018 ob 11:47
Sredi dneva v Tanzaniji ugrabljen najmlajši afriški milijarder

Razumljivo, ker je po rodu verjetno Indijec ali Pakistanec.
Kazalo