Na meji je še naprej napeto. Foto: Reuters
Na meji je še naprej napeto. Foto: Reuters

Južna Koreja je ta teden po 11 letih prek zvočnikov na meji med državama znova začela predvajati propagandna sporočila, namenjena Severni Koreji. Po navedbah Seula je Severna Koreja v četrtek napadla zvočnike in zagrozila s "silovito vojaško akcijo", če soseda ne preneha predvajati propagande. Južna Koreja je v odziv na domnevni raketni napad izstrelila več deset izstrelkov, Severna Koreja pa je razglasila "vojno polstanje".

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v četrtek na kriznem sestanku severnokorejskega vojaškega poveljstva sporočil, da so vojake poslali na mejo z južno sosedo, da bi "uničili orodja za psihološko vojno", če Južna Koreja v 48 urah ne bo ustavila propagande na meji.

Srečanje v obmejni vasi
Rok se izteče danes ob 10.30 po srednjeevropskem času. Kot so povedali v predsedniški palači v Seulu, se bodo okoli 10. ure v obmejni vasi Panmunjon sešli štirje visoki predstavniki obeh strani.

Južno Korejo naj bi zastopala minister za združitev Hong Džoung Pjo in vodja sveta za nacionalno varnost Kim Kvan Džin. Severno stran pa naj bi zastopala vodja splošnega političnega urada v severnokorejski vojski Hvang Pjaong So, ki velja za desno roko voditelja Kim Džong Una, ter sekretar Delavske stranke Kim Jong Gon, ki je pristojen za odnose z južno sosedo.