Policija je moškega ubila. Foto: Reuters
Policija je moškega ubila. Foto: Reuters
Köbenhavn
Na ulicah danske prestolnice so veljale izredne razmere. Foto: Reuters
Nadzorne kamere so ujele storilca. Foto: EPA
Helle Thorning-Schmidt
Premierka Helle Thorning-Schmidt se je poklonila žrtvam napada. Foto: Reuters
Lars Vilks
Tarča naj bi bil v prvem napadu švedski karikaturist Lars Vilks. Foto: EPA
Teroristični napad na Danskem

"Prihaja iz Köbenhavna in to je vse, kar lahko povemo," je na novinarski konferenci povedal vodja danske varnostne službe Jens Madsen. Imena osumljenca sprva niso želeli razkriti, a je policija pozneje potrdila, da gre za na Danskem rojenega Omarja El Husseina, ki so ga komaj pred dvema tednoma izpustili iz zapora zaradi napada z nožem.

22-letni osumljenec, ki je bil že nekaj časa na "policijskem radarju" zaradi "nasilja", posedovanja orožja in s tolpami povezanimi dejavnostmi, bi navdih za svoje dejanje lahko dobil v napadu na začetku januarja v Parizu, po Madsenovih besedah pa naj bi nanj vplivala tudi skrajna islamska propaganda Islamske države (IS) in drugih terorističnih organizacij, ni pa znano, ali je pred napadi potoval v Sirijo ali Irak.

Nočna drama
Naj spomnimo: V danski prestolnici je vso noč potekala prava drama, ko so policisti iskali odgovorne za dva krvava napada, v katerih sta umrla dva človeka, ranjenih pa je bilo pet policistov. Prvi napad se je zgodil v soboto pozno popoldne v neki kavarni, kjer je bil ubit civilist, trije policisti pa ranjeni.

Tarča napada na kavarno, kjer je potekala razprava o svobodi govora in islamizaciji, naj bi bil švedski karikaturist Lars Vilks, ki so mu že večkrat grozili s smrtjo. Dogodka se je udeležil tudi francoski veleposlanik na Danskem. Ne karikaturist ne veleposlanik v napadu nista bila poškodovana.

Le nekaj ur zatem se je zgodil napad na sinagogo v središču prestolnice, pol ure hoda od prizorišča prvega napada, kjer je bil ubit mlad Jud, več ljudi pa je bilo ranjenih, med njimi tudi policisti.

Po prvih navedbah policije sta udeležence seminarja v kavarni napadla dva moška, ki sta s kraja dogodka pobegnila v avtomobilu volkswagen polo, pred sinagogo pa je streljal en sam napadalec, ki je pobegnil peš.

Po napadih je policija sprožila obsežno akcijo, ki je vključevala helikopterje nad prestolnico in oklepnike na njenih sicer po navadi mirnih ulicah. V državi so razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti, prebivalcem Köbenhavna pa svetovali, naj ne zapuščajo domov. V nedeljo okoli 5. ure je policija na železniški postaji v Köbenhavnu ustrelila osumljenca, ki naj bi bil odgovoren za oba napada. Za zdaj nič ne kaže na to, da bi domnevni storilec imel pomagača, tudi o motivu pa se še ugiba.
Je pa policija danes izvedla racijo v spletni kavarni v bližini kraja, kjer so ubili osumljenca, pri tem pa so odpeljali najmanj dve osebi. Policija je za zdaj pojasnila le, da gre za del preiskave.

Ure, ki jih Danci ne bodo pozabili
Danska se ne bo pustila ustrahovati terorističnim napadom, je na današnji novinarski konferenci sporočila premierka Helle Thorning-Schmidt in pojasnila, da mora policija odgovoriti še na številna vprašanja. "Vendar pa obstaja odgovor, ki ga lahko damo že danes. In ta se glasi, da bomo branili našo demokracijo."

Po besedah premierke je Danska doživela nekaj ur, ki jih ne bodo pozabili. "Ne vemo, kaj je bil motiv za napada, vemo pa, da obstajajo sile, ki želijo škoditi Danski, ki želijo uničiti našo svobodo mišljenja, naše prepričanje in svobodo," je dejala in izrazila solidarnost tudi z judovsko skupnostjo, ki je v nočnem napadu izgubila enega izmed članov. "Judovska skupnost je pomemben del Danske. Niste sami," je poudarila.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sobotni napad na Danskem označil za "še en brutalen teroristični napad na naše temeljne vrednote in svoboščine, vključno s svobodo izražanja".

Karikaturist pod zaščito policije
Razpravo v kavarni so organizirali kot odziv na januarske napade v Parizu, ko so trije islamski skrajneži ubili 17 ljudi, med njimi deset zaposlenih pri francoskem satiričnem tedniku Charlie Hebdo, ki je znan po norčevanju iz politikov in vere, muslimane pa je razjezil z objavo karikatur preroka Mohameda. Vsako upodabljanje preroka je namreč za njih bogokletno dejanje.

Po domnevah danske policije je bil tarča prvega napada v Köbenhavnu karikaturist Vilks, ki je leta 2007 narisal karikaturo preroka Mohameda kot psa, zaradi česar je začel prejemati grožnje in zato od leta 2010 živi pod zaščito švedske policije. Pred dvema letoma so v ZDA na deset let zapora obsodili Američanko, ki naj bi pripravljala napad nanj.

Netanjahu vabi Jude v Izrael
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je tako kot po napadih v Parizu tudi po napadih v Köbenhavnu pozval Jude v Evropi, naj se preselijo v Izrael. "Na evropskih tleh so ubili Jude le zato, ker so bili Judi," je poudaril Netanjahu na seji izraelske vlade v Jeruzalemu in napovedal, da se bo val nasilja še nadaljeval. Judom v Evropi je sporočil, da je njihova domovina Izrael.

V Nemčiji odpovedali karneval
V mestu Braunschweig na severu Nemčije so tik pred predvidenim začetkom odpovedali tradicionalno pustno povorko, potem ko je policija prejela namig, da naj bi islamski skrajneži načrtovali napad na prireditvi. Kot je pojasnila policija, so namige o napadu dobili preteklo noč, ko so jim zanesljivi viri sporočili, da obstaja "konkretna nevarnost napada z islamističnim ozadjem".

Karneval v Braunschweigu velja za največjo pustno povorko v severni Nemčiji, vsako leto pa ga obišče okoli 250.000 ljudi. Letos naj bi na njem sodelovalo okoli 4.500 mask na sto vozilih.

Teroristični napad na Danskem