Posnetek, ki je pretresel Mehiko. Foto: Youtube
Posnetek, ki je pretresel Mehiko. Foto: Youtube
Nasilje je v Mehiki že zdavnaj ušlo izpod nadzora. Foto: Reuters
Taki in podobni prizori so v Mehiki v zadnjih letih stalnica. Foto: Reuters

Gre za zadnje dejanje nasilja v razbesneli vojni med mamilarskimi karteli v Mehiki.
3-minutni posnetek, ki je bil objavljen na spletni strani Mundonarco.com, prikazuje pet napol golih pripadnikov kartela Zetas, zaznamovanih s črnim "Z" na prsih, ki klečijo pred štirimi zamaskiranimi člani Zalivskega kartela. Zamaskirani moški držijo v rokah mačete, medtem ko vsak izmed "zet" pove svoje ime in ob tem doda, da ga je poslal "Z-40" - drugi po rangu v kartelu Zetas, Miguel Angel Treviño Morales.

Za "40", kot je Moralesov vzdevek, in njegovima bratoma je v Teksasu izdana tiralica zaradi domnevnega pranja več milijonov dolarjev prek podjetja, ki se ukvarja s konjskimi dirkami. ZDA so za vsak podatek o Moralesu razpisale 5 milijonov dolarjev nagrade.
Moledovanje za življenje
"Tu ste se znašli, ker ste se prišli zaj*** z nami," slišimo neznan glas v ozadju, ko talci iz vrst Zete utihnejo. "Bodite pozorni, fantje." Trije pripadniki Zalivskega kartela nato začnejo počasi s svojimi mačetami sekati glave zet. "Tako bodo končali vsi vaši umazani ljudje," še reče glas, medtem ko ujetniki moledujejo za svoja življenja.

Video se konča minuto pozneje, ko zamaskirani možje dvignejo v zrak tri izmed odsekanih glav. Preostalih dveh talcev kamera ne pokaže. "Zelo dobro, zelo dobro," doda glas. Po navedbah na strani Mundunarco.com je bil zrnati video posnet v Rio Bravu, slabih 10 kilometrov stran od meje z ZDA.
Nagel razmah nasilja
Kartel Zetas, ki je nekoč delal kot varnostna sila za Zalivski kartel, je bil ustanovljen leta 2010, potem ko sta se skupini razšli. Nasilje v Tamaulipusu, mehiški zvezni državi, kjer deluje Zalivski kartel, in v sosednjem Nuevo Leonu, je takrat dobesedno eksplodiralo in v pičlem letu dni je bilo ubitih več kot 2.000 ljudi. Na območju še vedno odkrivajo vrsto množičnih grobišč, poročila o ugrabitvah, obešanjih, obglavljanjih in drugih oblikah mučenja pa so del vsakdana.

Brutalni umori so po poročanju Daily Maila dobili srhljivo novo obliko, ko sta rivalska kartela začela izzivati drug drugega s spletnimi videi. Los Zetas so januarja tako objavili posnetek obešanja dveh pripadnikov Zalivskega kartela, maja objavljeni video pa je prikazoval domnevne člane kartela Zetas, kako ti na avtocesti odvržejo 49 obglavljenih trupel priseljenskih delavcev.

Od leta 2006, ko je takrat novi mehiški predsednik Felipe Calderon napovedal vojno organiziranemu kriminalu, je v nasilju, povezanem z mamili, v Mehiki umrlo že več kot 55.000 ljudi.