Čeprav so pripadniki IS-ja domačinom obljubili, da starodavnega mesta ne bodo zravnali s tlemi, so že uničili neprecenljiv spomenik kulturne dediščine. Foto: Mappo / Wikipedia
Čeprav so pripadniki IS-ja domačinom obljubili, da starodavnega mesta ne bodo zravnali s tlemi, so že uničili neprecenljiv spomenik kulturne dediščine. Foto: Mappo / Wikipedia
Palmira
Rimske ruševine za zdaj niso poškodovane, poročajo iz Sirije, vendar ostaja usoda sirskega historičnega dragulja po dozdajšnjih uničevalnih pohodih IS-ja po arheoloških območjih v Iraku nejasna. Ko se je maja povečala bojazen, da bi Palmira padla, so iz tamkajšnjega muzeja sirske oblasti sicer umaknile številne kipe in druge predmete, vendar monumentalnih antičnih kolonad in templjev ni mogoče premakniti. Foto: AP

Direktor za antične umetnine v Siriji Mamun Abdulkarim je v sporočilu za javnost poudaril, da je kip leva starodavne boginje Al Lat nenadomestljiv kos kulturne dediščine, skrajneži pa so ga v soboto uničili.

"Pripadniki Islamske države so v soboto uničili leva Al Late, edinstven kos, ki je velik tri metre in težak 15 ton," je povedal Abdulkarim in dodal, da je to največji zločin med vsemi, ki so jih džihadisti doslej zagrešili nad dediščino Palmire.

Apnenčasti kip so leta 1977 odkrili poljski arheologi, in to pred templjem Al Lat, predislamske arabske boginje. Kip naj bi izviral iz prvega stoletja pred našim štetjem.

"Kamuflaža" džihadistov ni preslepila
Po besedah Abdulkarima so kip meščani prekrili s kovinsko ploščo in vrečami peska, da bi ga zaščitili pred spopadi, a ga to ni rešilo pred uničevanjem džihadistov.

Islamska država je Palmiro zavzela konec maja, kar je sprožilo skrbi, da antičnim ruševinam v kraju pod Unescovo zaščito grozi uničenje. Skrajneži IS-ja so namreč predtem uničili številne antične spomenike v Iraku, češ da so poganski.

Muzej evakuiran, drugi spomeniki še vedno v nevarnosti
Starodavni del Palmire, ki leži na jugozahodu mesta, je del Unescove kulturne dediščine. Pred dvema tednoma je skrb mednarodne javnosti narasla, ko je proopozicijski Sirski observatorij za človekove pravice poročal, da je IS območje obdal z razstrelivom. Po zavzetju mesta je konec maja IS zatrdil, da ruševin ne namerava uničevati, zato se pojavljajo domneve, da je namestitev razstreliva del strategije, s katero bi odvrnili morebitno ofenzivo vladnih sil. Doslej so najbolj znameniti antični ostanki v Palmiri obstali. Večino kosov iz muzeja v Palmiri so sicer pristojni organi pred prihodom IS-ja evakuirali.


S svojimi dejanji se hvalijo

V četrtek je nato IS objavil posnetke, na katerih njihovi pripadniki v Alepu uničujejo zasežene artefakte, ki so jih prestregli med tihotapljenjem skozi severne province države. Tihotapca so "kaznovali", so objavili, umetnine pa uničili: slike kažejo več izrezljanih doprsnih kipov, ki jih možje razbijajo s kladivi. Strokovnjaki po fotografijah ocenjujejo, da gre za kipe, pokradene iz grobnic v Palmiri.