Šolske klopi v hrvaških šolah danes samevajo. Foto: RTV SLO
Šolske klopi v hrvaških šolah danes samevajo. Foto: RTV SLO
Stavka javnega sektorja na Hrvaškem

Sindikat hrvaških javnih uslužbencev je potrdil, da ni pouka, saj stavka več kot 96 odstotkov njihovih članov. Po besedah predsednika neodvisnega sindikata srednjih šol Branimirja Mihelinca bo stavka potekala, dokler z vlado ne dosežejo sprejemljivega dogovora o predlogu pogodb o plačah, o katerem se bodo člani sindikata nato odločali na referendumu.

V primeru doseženega dogovora bo sindikat ustavil stavko in odpovedal množičen protestni shod, ki je napovedan za soboto, ko je na Hrvaškem dan predvolilnega molka pred nedeljskimi lokalnimi volitvami.

Predstavniki sindikatov medtem nadaljujejo pogajanja z vlado o plačah za 180.000 zaposlenih v javnih službah. Če dogovor ne bo dosežen, bodo v četrtek začeli stavkati tudi sindikati zdravstva, kulture in socialnega varstva. Tako vlada kot tudi sindikati pričakujejo, da bodo dogovor dosežen.

Po poročanju hrvaških medijev bi vlada oktobra leta 2010 javnim uslužbencem vrnila za letos obljubljeno šestodstotno zvišanje plač, vzpostavila pa bi tudi sorazmerje med plačami v javnem sektorju in tistimi v gospodarstvu.

G. V.

Stavka javnega sektorja na Hrvaškem