Pogajanja med delodajalci in sindikati so se že osemkrat končala brez uspeha. Foto: Reuters
Pogajanja med delodajalci in sindikati so se že osemkrat končala brez uspeha. Foto: Reuters
Nemški strojevodje stavkajo

V Deutsche Bahnu si bodo prizadevali zagotoviti čim več povezav, a lahko potniki kljub temu pričakujejo precejšnje težave. Kot je družba objavila na svoji spletni strani, bodo na povezavah s tujino zagotovili vsaj tretjino voženj, v regionalnem prometu pa naj bi izvedli med 15 in 60 odstotkov prevozov. Potnike pozivajo, naj uporabijo vlake, ki bodo vozili. Tistim, ki zaradi stavke ne bodo mogli opraviti poti, kot so jo načrtovali, bodo povrnili stroške vozovnice.

Strojevodje, združeni v sindikat GDL, so tovorne vlake ustavili že v ponedeljek ob 15.00, stavka pa bo po napovedih trajala do nedelje do 9.00 in bo tako najdaljša stavka v zgodovini nemških železnic.

Na veliko škodo zaradi stavke so v ponedeljek opozorili predstavniki gospodarstva, ki ocenjujejo, da bi lahko zaradi prekinjenih dobavnih verig in posledičnih motenj v proizvodnji nemško gospodarstvo utrpelo 100 milijonov evrov škode na dan. Najbolj prizadete so jeklarska, kemična in avtomobilska industrija. Za mediacijo in čimprejšnji dogovor se je v ponedeljek zavzela tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

To je osma stavka na nemških železnicah v okviru pogajanj med vodstvom in GDL-jem. Sindikat zahteva zvišanje plač za pet odstotkov in skrajšanje tedenskega delovnika za eno uro ter vključitev strojevodij ranžirnih lokomotiv v podjetniško kolektivno pogodbo.

Nemški strojevodje stavkajo