Stavko je začelo 1.200 delavcev, pridružili pa so se jim tudi drugi. Delavci napovedujejo najdaljšo stavko po letu 2006, ko je trajala 25 dni. Foto: Reuters
Stavko je začelo 1.200 delavcev, pridružili pa so se jim tudi drugi. Delavci napovedujejo najdaljšo stavko po letu 2006, ko je trajala 25 dni. Foto: Reuters
Rudnik Escondida
V rudniku Escondida, največjem rudniku bakra na svetu, proizvajajo okoli pet odstotkov svetovne proizvodnje bakra. Foto: Reuters

Stavko so rudarji začeli po spodleteli mediaciji, ki jo je vodil državni direktorat za delo. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je stavko začelo prvih 1.200 zaposlenih, ki se jim bodo po besedah predsednika sindikata rudarjev Carlosa Allendesa pridružili tudi drugi. Kot je še pojasnil Allendes, se je stavka začela s tem, ko prva izmena rudarjev danes ni vstopila v rudnik, enako pa bodo storili tudi rudarji druge izmene.

Predsednik sindikata rudarjev je dejal, da je 2.500 delavcev stroje začelo ugašati že v sredo, stavka pa bi bila po njegovem mnenju "dolga in težka".

Delavci zahtevajo sedemodstotno zvišanje plač in bonuse v vrednosti 25 milijonov pesov (okoli 36.000 evrov), BHP Billiton pa ponuja bonuse v vrednosti osem milijonov pesov, ne pa tudi zvišanja plač.

Delavci napovedujejo najdaljšo stavko
Kot so sporočili v podjetju, bodo proizvodnjo suspendirali za vsaj prvih 15 dni stavke. Delavci, ki med stavko taborijo pred rudnikom, pa napovedujejo, da bo stavka najdaljša po letu 2006, ko je trajala 25 dni.

V rudniku Escondida na severu Čila proizvajajo okoli pet odstotkov svetovne proizvodnje bakra oziroma okoli milijon ton bakra letno, še poroča AFP.