Tuđman in Milošević sta bila med vojno predsednika Hrvaške in Srbije. Foto: BoBo
Tuđman in Milošević sta bila med vojno predsednika Hrvaške in Srbije. Foto: BoBo

"Ste kdaj slišali, da bi Slobodan Milošević slabo govoril o Franju Tuđmanu in obratno? Še leta 1991 je bila vzpostavljena neposredna telefonska povezava med njima. V Zagrebu so jo vzpostavili strokovnjaki iz Srbije," je dejal nekdanji hrvaški predsednik v Moskvi ob predstavitvi ruskega prevoda svoje knjige.

Mesić je zaupal, da je bila ob njegovi zmagi na predsedniških volitvah leta 2000, ko je nasledil Tuđmana, predsedniška telefonska povezava z Beogradom še dejavna in je zato tudi sam želel poklicati Miloševića, a ni imel gesla.

"Tako je med vojno. Tisti, ki načrtujejo vojno, sodelujejo, tisti, ki o tem nič ne vedo, pa umirajo," je še dejal Mesić, ki je Miloševića označil za najodgovornejšega za izbruh vojne. Ta po njegovem mnenju ni bila ne etnična ne verska, temveč se je vodila zaradi ozemlja.

"V novejši zgodovini Evrope so bile vse vojne takšne, agresijo pa so predstavljali kot zaščito svojih nacionalnih manjšin v drugi državi. Tako je Slobodan Milošević svojo velikosrbsko politiko opravičil kot zaščito Srbov na Hrvaškem in v BiH-u," je pojasnil.

Po njegovih besedah je tudi Tuđman menil, da mora zaščititi interese hrvaškega naroda v BiH-u. Mesić je še poudaril, da noben narod ne more biti kolektivno odgovoren za vojno.

"Sicer pa se po vseh teh spopadih in stotinah tisočih umrlih meje niso spremenile niti za milimeter. Ali je potreben boljši dokaz, da se vojna ne splača," se je vprašal Mesić, ki je prepričan, da bi se vojni morda lahko izognili, čeprav je bil razpad takratne skupne države neizbežen.