Svet
Benjamin Netanyahu in Theresa May
Ob 100. obletnici Balfourjeve deklaracije je britanska premierka Theresa May na obisk povabila predsednika izraelske vlade Benjamina Netanyahuja. Foto: Reuters
Balfourjeva deklaracija
Palestinci so proti Balfourjevi deklaraciji ob njeni 100. obletnici protestirali pred britanskim konzulatom v Vzhodnem Jeruzalemu. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Netanjahu je ob obletnici izjavil, da je deklaracija dala zagon za oblikovanje Izraela. Foto: Reuters
Jeruzalem
Kdaj in na kakšen način bo rešen spor med Izraelom in palestinskimi ozemlji? Foto: Reuters

Dodaj v

Sto let od Balfourjeve deklaracije, ki je Judom obljubila domovino

Theresa May v London povabila Benjamina Netanjahuja
2. november 2017 ob 13:23,
zadnji poseg: 2. november 2017 ob 18:34
London - MMC RTV SLO, STA

Pred stotimi leti, 2. novembra 1917, je takratni britanski zunanji minister James Balfour objavil odprto pismo, v katerem je v imenu vlade podprl ustanovitev "narodne domovine za Jude" na ozemlju tedanje Palestine. Balfourjeva izjava je odprla pot kasnejši ustanovitvi Izraela.

"Čeprav država (Izrael) ne bi nastala brez priseljevanja, žrtvovanja in pripravljenosti za boj, je mednarodni zagon zanjo nedvomno predstavljala Balfourjeva izjava," je ob obletnici dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je na obisku v Londonu pri britanski premierki Theresi May.

Netanjahu se je britanski kolegici zahvalil, da ga je povabila v London ob obletnici tega "velikega dogodka za judovsko, britansko in svetovno zgodovino". "Pred stotimi leti je Balfourjeva izjava pomagala tlakovati pot do ponovne vzpostavitve neodvisne države judovskega naroda v domovini naših prednikov," je dejal izraelski premier.

"Sto let po Balfourju bi morali Palestinci končno sprejeti judovsko nacionalno domovino in judovsko državo," je poudaril Netanjahu. "Ko bodo to naredili, bo pot do miru neprimerno bližje. Po mojem mnenju bo mir dosegljiv," je dodal.

Mayeva ponosna na vlogo VB pri ustanovitvi Izraela
Pred srečanjem z Netanjahujem je Mayeva v parlamentu dejala, da je ponosna na britansko vlogo pri ustanovitvi izraelske države ter zadovoljna z dobro trgovinsko menjavo in odnosih na drugih področjih z Izraelom. Poudarila je tudi, da je pomembno zagotoviti varnost, stabilnost in pravico tako za Izraelce kot Palestince preko trajnega miru.

Abas: Razlastitev in pregon naroda
Medtem pa se je na ulicah Gaze in na Zahodnem bregu na protestih zbralo več tisoč Palestincev. Protestniki so nosili napise o "obljubi tistega, ki nima v lasti, tistemu, ki si ne zasluži". Nekateri so nosili črne zastave in zahtevali pravico do vrnitve palestinskih beguncev. Palestinski predsednik Mahmud Abas je obletnico izkoristil za ponovno obsodbo izjave. Zapisal je, da je "oblikovanje domovine za en narod vodila v razlastitev in kontinuiran pregon drugega". Posvaril je, da že 30 let podpirajo t. i. rešitev dveh držav, ki pa postaja z vsakim dnem manj mogoča. "Dokler se državo Izrael slavi in nagrajuje, namesto da se jo prisili, da odgovarja za svoje vztrajne kršitve mednarodnega prava, ne bo imela motiva, da konča okupacijo," je opozoril.

Več palestinskih voditeljev, med njimi palestinski premier Rami Hamdala, pa je ob obletnici znova zahtevalo uradno opravičilo Velike Britanije.

Balfour je z obljubo, ki je bila del s pisalnim strojem napisanega pisma lordu Walterju Rothschildu, tedanjemu vidnemu predstavniku judovske skupnosti na Otoku in bogatemu poslovnežu, ne le odprl pot za ustanovitev judovske države dobra tri desetletja kasneje, ampak tudi zasejal seme konflikta, ki Bližnji vzhod razdvaja še danes. Minister je zapisal, da britanska vlada, ki je pismo pred tem potrdila, "z naklonjenostjo gleda na vzpostavitev narodne domovine za Jude v Palestini" in "si bo po svojih najboljših močeh prizadevala za dosego tega cilja". Obenem se je zavezal, da ne bodo storili ničesar, kar bi okrnilo državljanske in verske pravice obstoječih nejudovskih skupnosti v Palestini.

Minister se je pri tem namerno izognil izrazu judovska država - Britanci so kasneje desetletja dolgo vztrajali, da takrat še niso imeli namena oblikovati države - in prav tako namerno ni napisal zgolj "Palestina", temveč "v Palestini" - da ne bi nastal vtis, da je imel v mislih celotno Palestino.

Judje so leta 1917 predstavljali le sedem odstotkov prebivalstva Palestine
Palestinci, ki jih London s svojimi namerami ni vnaprej seznanil, so izjavo vedno obsojali, saj so prepričani, da so Britanci v njej Judom obljubili zemljo, ki takrat sploh ni bila njihova. Palestina je bila namreč leta 1917 še del Otomanskega cesarstva. V času izjave so poleg tega Judi predstavljali zgolj sedem odstotkov vsega prebivalstva Palestine.

Da Britanci leta 1917 niso poznali resničnega stanja v Palestini, med drugim dokazuje vzklik lorda Balfourja "Nikoli si nisem mislil, da je v Palestini toliko Arabcev!" osem let kasneje, leta 1925, ko je moral ob obisku tega območja bežati pred jeznimi Arabci in se zateči na svojo jahto.

Namen izjave je bil sicer pridobiti podporo Judov prizadevanjem Velike Britanije v prvi svetovni vojni. Balfourjevo pismo je predstavljalo pomembno zmago za Rothschilda in Chaima Weizmanna, kasnejšega prvega predsednika (1949-1952) nove države Izrael.

Sionisti, ki so zahtevali domovino za Jude, so bili takrat še razmeroma nova, a že vplivna politična sila v Evropi. Že na prvem sionističnem kongresu v švicarskem Baslu leta 1897 so jasno zapisali, da je njihov cilj oblikovanje "javno in zakonsko zagotovljene domovine za judovski narod v Palestini". To je bil čas antisemitizma in pogromov v Rusiji in vzhodni Evropi. Val priseljevanja Judov v Palestino se je že začel, saj je njihovo število s 24.000 leta 1882 naraslo na 47.000 v letu 1895.

Palestina prešla v britanske roke
Arabci so tej sionistični nameri od samega začetka ostro nasprotovali in leta 1911 je nastala prva politična organizacija, katere cilj je bil boriti se proti njej. Februarja 1920 so potekali prvi arabski protesti, kmalu zatem, aprila leta 1920, pa se je Balfourjeva izjava na konferenci v San Remu, na kateri so se znova zbrali zmagovalci prve svetovne vojne, iz besed prelila v dejanja.

Območje Palestine, ki je bilo od razpada Otomanskega cesarstva pod vojaško upravo, je namreč prešlo v britanske roke. Leta 1922 je nato Društvo narodov Britancem potrdilo mandat za vodenje Palestine in obenem tudi namero vzpostavitve judovske države na območju. V letih 1936-1939 so Britanci krvavo zatrli arabsko vstajo proti britanski kolonialni upravi in proti množičnemu judovskemu priseljevanju v Palestino.

Vzpon nacizma in holokavst, ko je bilo v drugi svetovni vojni v Evropi ubitih skoraj šest milijonov Judov, sta dala dodaten zagon doseljevanju Judov v Palestino in zahtevam za vzpostavitev njihove lastne države.

Ben Gurion leta 1948 razglasil državo Izrael
Po koncu druge svetovne vojne, novembra leta 1947, so Združeni narodi potrdili oblikovanje dveh držav - judovske in arabske - na območju Palestine, pri čemer naj bi bilo sveto mesto Jeruzalem pod mednarodno upravo. 14. maja 1948, takoj po izteku britanskega mandata v Palestini, je strasten sionist in tedanji judovski politični voditelj David Ben Gurion razglasil neodvisno državo Izrael in postal njen prvi premier. Takoj zatem je sledila prva arabsko-izraelska vojna.

Svoje domove je takrat zapustilo 750.000 Palestincev, ki so sami zbežali ali pa bili izgnani. V šestdnevni vojni leta 1967 je Izrael zasedel Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in območje Gaze. Na zasedenih območjih je nato stekla načrtna gradnja judovskih naselbin, ki se nadaljuje še danes in zaradi katere so se bistveno zmanjšale možnosti dogovora in rešitve bližnjevzhodnega konflikta z oblikovanjem dveh držav.

A. P. J., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Fausto
# 02.11.2017 ob 13:56
Slovenski vladi predlagam, da vsem Romom iz celega sveta obljubimo državo na lokaciji Walesa. Papir na bo isti kot ta britanski, zamenja se samo etniča skupina in lokacija. Najbrž nič spornega, tudi kar se Britancev tiče :)
el CARTEL
# 02.11.2017 ob 13:51
britanski imperialisti so judovskim bogatašem obljubili državo, na ozemlju, ki sploh ni bilo njihovo

kako tipično za zahod.
75xxsn
# 02.11.2017 ob 13:45
Zanimiv in poučen prispevek - se bojim, da v šolah takega znanja zgodovine žal ne ponujajo, vsaj jaz se ga ne spomnim...
mdural.
# 02.11.2017 ob 14:00
Zanimiv in poučen prispevek - se bojim, da v šolah takega znanja zgodovine žal ne ponujajo, vsaj jaz se ga ne spomnim...

V šolah, oš in sš pride 20. stoletje proti koncu ko se vsem fučka za snov in se razloži hudo površno. Čeprav je to najbolj pomembna snov zgodovine, ker preučuje nedavne dogodke, ki so bolj aktualni za današnje dni kot detaljno preučevanje stare egiptovske države 5000 lez nazaj.
Binder Dandet
# 02.11.2017 ob 14:41
Izpostavil bi sioniste kot politično silo, ki je bila takrat prepoznana. Danes se o njih kot politični sili ne piše. Kdorkoli sioniste omenja, je hitro vržen v koš teoretikov zarot. Očitno so postali premočni.

Verjetno je simptomatično, da takšne zgodovinske napake povzročijo analfabeti (8 let kasneje ni vedel, da je v Palestini toliko Arabcev....torej o Palestini ni vedel ničesar).
Zadeti Derviš
# 02.11.2017 ob 13:42
Ni čudno, da se Arapcem včasih upravičeno utrga! Pa ne zagovarjam nasilja, ravno nasprotno!
PLO
# 02.11.2017 ob 13:59
ozadje takratnega dogajanja lepo razloži tale model...klik

če povzamem povezavo...judje so prišli s ponudbo do angležev, ki so takrat grdo izgubljali vojno proti nemcem in jim ponudili, da bodo američani vstopili v vojno na strani angležev, če jim le ti obljubijo palestino...ko potegneš črno dojameš, da so američani v prvi svetovni vojni umirali za jude oz za palestino...reveži sploh niso vedl za koga ali kaj se borijo
robespierre
# 02.11.2017 ob 17:47
V prispevku pise, da so se Arabci uprli priseljevanju Judov v Palestino. Torej jih niso sprejeli tako lepo kot muslimane sprejema gospa Merkel. Kdaj se bo EU uprla priseljevanju mohamedancev in kdaj bo naredila red v islamskih predelih po EU, kjer vladajo po svojih zakonih.
ap72
# 02.11.2017 ob 14:00
ta članek bi moral prebrat vsak zemljan

romi, judje... vsi jih imajo zelo radi... samo ne zelo blizu :)
kdotko
# 02.11.2017 ob 13:57
el cartel:
podobno kot s Primorsko po WWI.
zokizaver666
# 02.11.2017 ob 14:40
Fausto - dober predlog. Angleži so vsepovsod po svetu mešali drek (tudi pri nas!) - zato pač razumem, zakaj imajo toliko problemov.
In če Romom ponudimo del Walesa, ste za to, da del Severne Irske podarimo Kurdom?
borut-blas
# 02.11.2017 ob 16:56
angleži so tudi obljubili in dali italijanom slovensko primorsko , trst in istro ...
to so navadne barabe z nasmeškom in britanskim humorjem
upam da se jim njihovo zlo kdaj povrne z obrestmi
mornar1310
# 02.11.2017 ob 16:18
Zaradi takšnih člankov so mi Judje vse več antipatični. Ne simpatnični tevmeč antipatični.
jarovit
# 02.11.2017 ob 15:09
Območje Palestine, ki je bilo od razpada Otomanskega cesarstva pod vojaško upravo, je namreč prešlo v britanske roke. Leta 1922 je nato Društvo narodov Britancem potrdilo mandat za vodenje Palestine in obenem tudi namero vzpostavitve judovske države na območju. V letih 1936-1939 so Britanci krvavo zatrli arabsko vstajo proti britanski kolonialni upravi in proti množičnemu judovskemu priseljevanju v Palestino
-----------------------------------
No ja. Ni čudno, da je OZN taka kot je, ko pa je zgrajena na tako gnilih temeljih.
zokizaver666
# 02.11.2017 ob 14:51
Binder Dandet, ne vem. Zaradi Trsta?
nocoment78
# 02.11.2017 ob 16:29
invazivn narod
tore
# 02.11.2017 ob 21:18
Zdej pa primerjajmo ta članek in govor Benjamina Fridmana iz leta 1961 v parlamentu ZDA.
Na tem primeru se fino vidi, kako nas svetovni mediji (v lasti židov) in naši mediji ter tudi naši zgodovinarji zavajajo, ko nam prikazujejo pomanjkljive podatke. Samo "pozabijo" povedat neko dejstvo, pa je zadeva lahko čisto drugačna. Ne navedejo, da so bili pobudniki Nemški židje, ki so s tem dejanjem izdali svojo državo sredi vojne. Ne navedejo posledic te pogodbe v EU, Rusiji in ZDA in milijonov mrtvih zaradi tega. Seveda tudi "pozabijo" povedat, kako so židje sploh povlekli ZDA v vojno.
Ker če bi to povedali po resnici, bi se ljudje začeli zavedati, kdo je pravzaprav iz ozadja vodil ZDA pred 100 leti in jo vodi tudi danes.
Vedno nam prikazujejo prizore ko nacisti označujejo trgovine židov z oznakami, "pozabijo" pa povedat, da je svetovni židovski kongres pred tem uvedel gospodarsko blokado Nemčije.
Ko povežeš to izdajo med vojno in blokado 1933, lahko končno razumeš, zakaj hudiča se je Hitler spravil nad žide. Men je bila to zmeraj uganka, vedno so bili samo ubogi židje in nič drugega.
firtoh
# 02.11.2017 ob 20:31
cairns
Jezus, si našel datum,10 stoletje.Pa kaj pol?!Mi smo tudi pregnali ali asimilirali staroselce v 6.stoletju.Torej naj vrnemo zemljo potomcem Keltov,Ilirov?Muslimani so tam več kot 1000 let,kar pomeni,da je Palestina njihova.
cairns
# 02.11.2017 ob 17:47
14. maja 1948, takoj po izteku britanskega mandata v Palestini, je strasten sionist in tedanji judovski politični voditelj David Ben Gurion razglasil neodvisno državo Izrael in postal njen prvi premier. Takoj zatem je sledila prva arabsko-izraelska vojna.

V kateri so proti Izraelu sodelovale vse okoliške države, Savdska Arabija, Libija in Maroko. Seveda so nesposobni muslimani dobili po glavi. Škoda da se je Izraelska vojska zaustavila in zavzela ves polotok do sueškega kanala.

ZN so palestinskim arabcem ponudili ustanovitev svoje države, kar pa so ti zavrnili.
cairns
# 02.11.2017 ob 17:41
Zadeti Derviš
Ni čudno, da se Arapcem včasih upravičeno utrga! Pa ne zagovarjam nasilja, ravno nasprotno!

Trga se jim neupravičeno. Arabci so Žide pregnali iz Judeje okrog leta 900 n.š. Na ruševinah Solomonovega templja so zagradili Al Aqso. Muslimanska ekspanzija, ropanje in pobijanje se je nadaljevalo v času turškega imperija, dokler jih leta 1683 niso dobili po glavi pred Dunajem.
Očitno sedaj poteka nova tretja muslimanska ekspanzija ob pomoči evrobrezjajčnih politikov in Sorosa. Tudi v tretje muslimanom ne bo uspelo.
Binder Dandet
# 02.11.2017 ob 14:42
Zakaj bi Wales in Severno Irsko namočili? Oni so tudi podjarmeni, s to srečo, da so lokacijsko zraven.
PLO
# 02.11.2017 ob 14:00
povezava
REsnica
# 03.11.2017 ob 10:10
Današnji židovski okupator je bil v palestini vedno v manjšini. Podobno kot romi v sloveniji. Danes pa sionistični zločinci brez sramu javno povedo, da je plan priseljenih sionistov židovska palestina brez avtohtonih prebivalcev.
Da so današnji židje isto kot bibljijsko židovsko ljudstvo, je samo bajka za naivne. Genetsko so temu ljudstvu ( nikakor ne narodu!) najbližji palestinci in ortodoksni židje. Sefardi in aškenazi, ki danes popolnoma obvladujejo izrael politično, finančno in židovske lobije, so palestino zapustili pred približno dvema tisočletjema. V dveh tisočletjih pa naj bi ti migranti in begunci iz domovine takratnega ljudstva postali narod!? In ta " narod" naj bi imel pravico pregnati iz domovine avtohtone prebivalce, ki so ti dve tisočletji živeli bolj ali manj v relativnem miru s peščico bratrancev ortodoksne judovske vere?

Židovstvo naj bi se po tradiciji prenašalo izključno po materi. Tako imamo na primer celo temnopolte žide ( etiopija, eritreja...) ki naj bi bili del istega božjega naroda!? A ker so sefardi in aškenazi bolj bele polti nas lažje pretentajo?
MZ
# 03.11.2017 ob 08:17
Britanci so balfourjevo deklaracijo itak sklenili s figo v žepu. Šlo je zato, da bi spodbudili vplivne Jude v ZDA, da pri vladi dosežejo čimprejšnjo vključitev ZDA v vojno, saj so Britanci imeli precej težav, pa tudi izgub. Istočasno so seveda snubili tudi prebivalce Palestine (Jude in tudi Arabce), da jim pomagajo v vojni z otomanskim cesarstvom.

Kasneje pa so Britanci malo podpirali Jude, malo Arabce, cilj pa je bila Palestina kot ena strateških točk britanskega imperija, ne pa neka naklonjenost Judom ali Arabcem. To se je videlo tudi v njihovi politiki do obojih - ko so Arabci začeli z nemiri in ko je grozil nemški prodor iz Afrike preko Egipta, so Britanci podprli Jude, po vojni so Jude na vse načine ovirali pri priseljevanju, nekateri generali so tudi sodelovali pri urjenju Arabcev.
Taka nejasna politika je na koncu kulminirala v delitvi Palestine na dve državi (seveda tako, da niti Judje, niti Arabci niso bili zadovoljni z izidom), posledično pa do državljanske vojne, ki se je potem nadaljevala v vojno med Izraelom in arabskimi sosedami.

Ampak za Britance to ni nič novega - tudi nam so po obeh vojnah "pomagali" risati meje. Seveda ne v našo korist...
REsnica
# 03.11.2017 ob 03:21
Kot bi svet dal državo romom...recimo na dolenjskem ali v prekmurju...
tore
# 02.11.2017 ob 21:31
cairns - Domovino so Židi že imeli, a je bila okupirana s strani muslimanov.

Na to območje so se priselili pred 2000 leti, torej to ni njihova prvotna domovina, če smo že dlakocepski in se izgovarjamo na tisočletja nazaj.
EMU
# 02.11.2017 ob 20:30
Britanci so znali obljubiti komu kaj, kar ni ne njihovo, ne njegovo. Londonski pakt 1915 recimo.
boro007
# 02.11.2017 ob 20:26
@robespierre

Hmm tukaj boste imeli težave s prijatelji, ker oni majo pri bogu monopol ala "God bless America"...

In zaradi takihle biblijskih pravljic je umrlo že toliko nedolžnih, da jim ne verjamem več.
firtoh
# 02.11.2017 ob 15:48
Zanimiv prispevek,čeprav sem to že vedel iz knjig.Sem pa pred kratkim gledal BBC-jevo serijo The last post,kjer so angleški vojaki v Jemnu v 60',kjer ti uprejo Britancem.Čeprav so bolj v ospredju odnosi med vojaškimi ženami in njihovim odnosom do vojaške službe, serija vseeno pokaže,kako se Britancem sanjalo ni o situaciji v Jemnu in nezadovoljstvu domorodcev ter prikaže konec nekega imperija
tore
# 02.11.2017 ob 15:18
Nemški cesar je 2016 (po 2 letih vojne), čeprav je zmagoval, ponudil nasprotni strani (Britanci, Francozi ...) končanje sovražnosti, s tem da meje ostanejo kot prej.
Nemški židje z pooblastilom židov iz vzhodne EU so pa Angležem ponudili, da bodo potegnili ZDA v vojno, v zameno pa naj Britanci dajo njim Palestino.
Zanimivo je to, da so problemi z židi enaki danes, kot so bili pred 100 leti. Takrat so prepričali ZDA za vojno v Evropi, danes pa na Bližnjem Vzhodu (Irak, Sirija, Iran).
Zaradi židov je vojna trajala še 2 leti, kar je povzročilo smrt dodatnih več milijonov Evropejcev. Posledično je razpadla Nemčija, Avstro Ogrska, v Rusiji se je zgodila komunistična revolucija, vodena pretežno od židov (kar je tudi povzročilo milijone ubitih). Mi smo pa izgubili tretjino Slovenije, ki je pripadla Italiji, čeprav tam niso nikoli živeli Italijani.
Hitler kot vojak v 1.sv. vojni je to očitno vedel in zato se je odločil, da jih odstrani.
kolkrkaplc
# 02.11.2017 ob 19:32
Benjamin H. Freedman razlaga ustanovitev nove države v prvih petih minutah videa.
nikhrast
# 02.11.2017 ob 14:58
Problem je to da so Judi zelo sposobni, podjetni, brihtni..., Palestinci nimajo šans proti njim.
Tako bi morali Palestinci takoj po vojni skleniti mir in tudi ustanoviti svojo državo, zdaj pa bolj se borijo, bolj izgubljajo ozemlje.
cairns
# 02.11.2017 ob 17:31
Sto let od Balfourjeve deklaracije, ki je Judom obljubila domovino

Domovino so Židi že imeli, a je bila okupirana s strani muslimanov. Krivica je bila nato popravljena po WW2.
robespierre
# 02.11.2017 ob 15:06
Sem vesel, da se je zgodila Judovska drzava. Sicer pa, lahko ste se tako sovrazno nastrojeni, ne boste veliko dosegli. V Bibliji je jasno napisano, da bo Bog v poslednjih casih ponovno zbral judovski narod v "njihovi" dezeli. Ta prerokba se je zgodila. Zgodil se pa bo tudi Armagedon. Seveda se zavedam, da velika vecina gleda na to kot izmisljeno pravljico, vendar se vse odvija po zacrtani smeri. God Bless Izrael.
Kazalo