Tretji stolp se je zrušil, čeprav vanj ni priletelo nobeno letalo. Foto: EPA
Tretji stolp se je zrušil, čeprav vanj ni priletelo nobeno letalo. Foto: EPA

47-nadstropni Stolp 7 se je na dan terorističnih napadov zrušil sedem ur po tem, ko sta zaradi trčenj letal padla dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC), čeprav vanj ni zadelo nobeno letalo.

Preiskovalci naj bi v svojem poročilu ugotovili, da je bil razlog za sesutje običajen požar, ki naj bi izbruhnil v več nadstropjih stavbe. Tako je bil Stolp 7 prvi železni nebotičnik na svetu, ki se je zrušil zaradi požara. Teoretiki zarot nasprotno trdijo, da je bila zrušitev Stolpa 7 nadzorovana.

Preiskavo je opravil ameriški Nacionalni tehnološki inštitut za standarde. Predstavnik inštituta Shyam Sunder je za britanski BBC dejal, da so za sesutje krivi požari, ki so se razširili v več nadstropij poslopja. Inštitut je skrivnostni dogodek preiskoval več kot dve leti, Sunder pa zavrača očitke, da je preiskava potekala počasi.

Kljub temu pa skupina arhitektov, inženirjev in znanstvenikov trdi, da je ta razlaga nemogoča. Prepričani so, da je bil stolp uničen z nadzorovanimi eksplozijami.

Ljudje, ki verjamejo, da se za omenjenimi terorističnimi napadi skriva zarota, poudarjajo nekatera dejstva o Stolpu 7:

  • Čeprav je zrušenje stolpa za arhitekturo pojav, vreden proučevanja, so kmalu po sesutju vse železje odpeljali in ga pretopili.
  • V stolpu so imele svoje prostore tajne službe, med njimi tudi Cia in ministrstvo za obrambo.
  • Komisija, ki je proučevala napade 11. septembra, v svojem poročilu sesutje tretjega stolpa ni omenjala. Prva uradna preiskava o sesutju pa ni podala zanesljivega razloga za sesutje.
  • Maja 2002 je ameriška Zvezna agencija za krizno upravljanje (FEMA) ugotovila, da se je nebotičnik zrušil zaradi intenzivnega ognja, ki se je več ur širil po stavbi. V poslopju naj bi bilo namreč spravljenih tudi več tisoč litrov nafte, ki je zagorela.

Skrivnostno pa je tudi dejstvo, da je BBC o zrušenju Stolpa 7 poročal nekaj več kot 20 minut, preden se je stolp dejansko zrušil.

M. R.