Zaradi popotresnih sunkov in ker so ostali brez strehe nad glavo, je že drugo noč na prostem preživelo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Zaradi popotresnih sunkov in ker so ostali brez strehe nad glavo, je že drugo noč na prostem preživelo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

V ponedeljkovem potresu, ki je z magnitudo 7,5 prizadel severovzhod Afganistana, je umrlo 360 ljudi, več kot 2.000 je bilo ranjenih. Več tisoč ljudi je ostalo brez strehe nad glavo in morajo zdaj bivati na prostem, številni ljudje pa se zaradi popotresnih sunkov, ki še zmeraj stresajo območje, bojijo prenočiti med štirimi stenami.

V Afganistanu in Pakistanu je trenutno izjemno hladno, temperature se gibljejo okoli ničle, ponoči že padejo tudi pod ničlo. Ker primanjkuje odej in šotorov, bi lahko začeli ljudje zaradi mraza umirati, opozarjajo humanitarne organizacije. Še posebej so ogroženi otroci.

Dostop pomoči do območja zelo otežen
Ker so se tla stresla na precej odročnem goratem predelu Afganistana, je dostop do območja zelo otežen. Dostop dodatno otežujejo še zemeljski plazovi, ki so se sprožili po potresu, in so dobesedno zaprli nekatere ceste. Afganistanske oblasti zato pozivajo tako tiste, ki živijo v bližini prizadetih območij kot tudi mednarodne in nevladne organizacije, naj priskočijo na pomoč.

Dostop do območja dodatno onemogočajo še spopadi med talibani in afganistanskimi oblastmi. BBC, ki se sklicuje na poročanje afganistanske policije, na svoji spletni strani piše, da so talibani zavzeli območje Darkad v provinci Takhar, tam pa še vedno potekajo srditi spopadi. Čeprav so talibani sporočili, da so svojim borcem ukazali, naj pomagajo tudi v reševalni akciji, se oblasti bojijo, da bo zaradi spopadov pritok pomoči še težji.