Straussa - Kahna je na sodišče pospremila žena. Foto: EPA
Straussa - Kahna je na sodišče pospremila žena. Foto: EPA
Strauss-Kahn se nima za krivega

Na newyorško sodišče je Strauss-Kahn prišel v spremstvu žene, francoske televizijske novinarke Anne Sinclair, s katero sta se morala sprehoditi mimo množice novinarjev in velike skupine predstavnikov hotelskih delavcev, ki so prišli v znak solidarnosti s sobarico, ki je Straussa - Kahna obtožila spolnega napada. "Sram naj te bo," so vzklikali.

62-letnemu nekdanjemu prvemu možu IMF-a v primeru obsodbe glede obtožb o poskusu posilstva, spolne zlorabe, kriminalnega spolnega dejanja, nezakonitega ujetništva in prisilnega dotikanja grozi do 25 leta zapora. "Nisem kriv," se je glasil njegov odgovor sodniku, ki ga je vprašal, kako se bo izrekel glede obtožb. Naslednji nastop na sodišču je predviden za 18. julij.

Odvetnik 32-letne afriške priseljenke, ki je delala kot sobarica v razkošnem hotelu Sofitel, kjer naj bi jo Strauss-Kahn napadel, je sporočil, da se bo njegova klientka udeležila sojenja, če sojenje bo. Omenjena sobarica naj bi v hotelsko sobo prišla v prepričanju, da v njej ni nikogar. Straussa - Kahna so policisti nato prijeli na letalu nekaj minut pred vzletom.

Tudi brez incidenta je Strauss-Kahn nameraval zapustiti vodenje IMF-a, a iz drugega razloga. Želel je postati kandidat francoskih socialistov na predsedniških volitvah prihodnje leto, saj je veljal za najresnejšega tekmeca dozdajšnjega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Obtožbe o spolnih napadih že v preteklosti
To ni prvi tak incident za Straussa - Kahna, ki je že prej veljal za velikega zapeljivca, ki ne more nadzorovati svoje spolne sle, saj ga je leta 2008 podrejena uslužbenka na IMF-u obtožila, da jo je prisilil v razmerje. Še prej, leta 2007, ga je francoska novinarka in pisateljica obtožila, da jo je med intervjujem pet let prej spolno napadel.

Obtožbe o spolnem nasilju niso pomembneje vplivale na njegovo kariero, saj je za Francijo značilno, da se take stvari pometejo pod preprogo in takega moškega zaradi njegove "moškosti" spoštujejo in občudujejo, namesto da bi ga obsojali.

A na njegovo nesrečo ni tako pri Američanih, kjer so izjemno občutljivi na spolne prevare in nasilje, še posebej, ko gre za znane osebe, ne glede na to, od kje prihajajo. Navsezadnje je, denimo, kratka spolna avantura s pripravnico nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona skoraj stala položaja.

Strauss-Kahn se nima za krivega