Dominique Strauss-Kahn se je v družbi svoje žene Anne Sinclair vidno dobre volje vrnil v Pariz. Foto: Reuters
Dominique Strauss-Kahn se je v družbi svoje žene Anne Sinclair vidno dobre volje vrnil v Pariz. Foto: Reuters
Dominique Strauss-Kahn
Dominiqua Straussa - Kahna so na letališču v zgodnjih jutranjih urah pričakali številni novinarji in policisti. Foto: Reuters
Strauss-Kahn v Franciji

Dominique Strauss-Kahn se je v soboto zvečer na newyorškem letališču John F. Kennedy vkrcal v letalo francoske letalske družbe Air France, nekaj čez 7. uro zjutraj pa je pristal na pariškem letališču Charles-de-Gaulle. Po poročanju francoskih medijev so se na letališču pred pristankom letala zbrali številni policisti in novinarji.

62-letni Strauss-Kahn se je v Francijo vrnil manj kot dva tedna potem, ko so v ZDA umaknili obtožbo proti njemu zaradi spolnega napada. 14. maja so ga na letališču v New Yorku aretirali policisti zaradi domnevnega spolnega napada in posilstva sobarice v newyorškem hotelu Sofitel. Kmalu je Strauss-Kahn odstopil s položaja direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF), prejšnji teden pa je sodnik zaradi pomanjkanja dokazov umaknil vse obtožbe.

Strauss-Kahn se je nekaj dni pred odhodom v Francijo še zadnjič poslovil od svojih kolegov in zaposlenih na Mednarodnem denarnem skladu. V čustvenem govoru se je večkrat opravičil za napako, ki jo je storil in ki ga je stala vodilnega položaja pri svetovni denarni ustanovi, ter dejal, da obžaluje, da so njegova dejanja vrglo slabo luč na organizacijo.

Hladna prha francoske socialistične stranke
Kot ugledni francoski ekonomist in nekdanji francoski finančni minister je Strauss-Kahn pred odstopom veljal za glavnega kandidata francoske socialistične stranke in glavnega tekmeca francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju na predsedniških volitvah leta 2012. Po pravni odisejadi v New Yorku, ki je močno spremenila francoski politični prostor, so strankarski kolegi Straussa - Kahna pričakali precej hladno.

Primer Straussa - Kahna je namreč močno zamajal temelje socialistične stranke, ki je računala na kandidaturo finančnika, in ki se je morala do oktobrskih strankarskih volitev prestrukturirati ter se tako osredotočiti na dva vodilna kandidata, Francoisa Hollanda in Martine Aubry, ki se bosta potegovala za predsedniško mesto na volitvah aprila prihodnje leto.

Bi Strauss-Kahn dobil vidnejšo vlogo v novi vladi?
Po newyorški aferi ter po številnih obtožbah o spolnih napadih prihodnja vloga Straussa - Kahna v stranki še vedno ni znana, francoski mediji pa pišejo, da bo Strauss-Kahn, ki je bil finančni minister v vladi Jacquesa Chiraca in eden izmed glavnih arhitektov vpeljave evra v Franciji, zagotovo dobil kakšno vlogo v prihajajoči predsedniški bitki, a bo ta najbrž svetovalne narave in se finančnik ne bo izpostavljal v ospredju.

Javnomnenjska raziskava, ki so jo v Franciji objavili prejšnji konec tedna, je pokazala, da si dve tretjini francoskih volivcev ne želita videti Straussa - Kahna na položaju predsednika, če bi v predsedniški bitki zmagali socialisti, pa je približno polovica privržencev socialistične stranke odgovorila, da bi Straussu - Kahnu z veseljem dodelili enega izmed ministrskih položajev.

Se bo Strauss-Kahn opravičil tudi Francozom?
Strauss-Kahn bo ob vrnitvi v Francijo po vsej verjetnosti dal nekaj intervjujev za največje medije, kjer bo skušal pojasniti svoja dejanja, in se odzval na poročanja o njegovem odnosu do žensk. Francoski mediji pričakujejo, da se bo Strauss-Kahn tudi svojim strankarskim kolegom in francoskemu narodu opravičil za svoja dejanja, kot je to storil v IMF-u.

Ob vsem tem pa težavam Straussa - Kahna še ni videti konca. Čeprav so ga v New Yorku oprostili vseh obtožb, ga čaka preiskava v Franciji, kjer je obtožen poskusa posilstva, odvetniki sobarice Diallove pa so napovedali še civilno tožbo.

Strauss-Kahn v Franciji