Oblasti še tavajo glede motiva, ki je Abdulaziza vodil v strelski pohod. Foto: Reuters
Oblasti še tavajo glede motiva, ki je Abdulaziza vodil v strelski pohod. Foto: Reuters
ZDA
V napadu so bili ubiti štirje marinci. Foto: Reuters

24-letni Abdulaziz je v četrtek najprej iz avtomobila streljal v centru za rezerviste ameriške mornarice v Chattanoogi, nato pa se odpeljal do deset kilometrov oddaljenega naborniškega centra marincev in tudi tam začel streljati, pri tem pa ubil štiri marince, preden je umrl v strelskem spopadu s policisti.

Ameriški preiskovalci zdaj ugotavljajo, ali je imel napadalec kakršne koli stike s skrajnimi skupinami, a do zdaj jim tega še ni uspelo potrditi, zato se ugiba, da je navdih mogoče dobil pri Islamski državi in njej podobnih skrajnih skupinah.

So pa že ugotovili, da je Abdulaziz, ki je bil rojen v Kuvajtu in ima poleg ameriškega še jordansko državljanstvo, čas od aprila do novembra lani preživel na Bližnjem vzhodu, kjer naj bi prebivala njegova družina. Najmanj enkrat je v tem času obiskal Jordanijo, morda pa tudi Jemen.

Obveščevalni inštitut SITE, ki sledi skrajnim skupinam, je sporočil, da je napadalec v ponedeljek na svojem spletnem dnevniku zapisal, da je njegovo življenje kratko in grenko. Poleg tega je opozoril, da muslimani ne bi smeli zamuditi priložnosti za podreditev Alahu.

Oblasti za zdaj napad obravnavajo kot dejanje domačega terorizma, čeprav nimajo še nobenih konkretnih dokazov o motivih. Ena od možnosti je tudi, da je imel družinske ali psihološke težave.

Vožnja pod vplivom alkohola
Abdulaziz je obiskoval srednjo šolo v Chattanoogi in nato leta 2012 zaključil s študijem na univerzi Tennessee. Pred letom dni so njegovega očeta preiskovali zaradi morebitnih vezi s skrajnimi skupinami, vendar niso ugotovili ničesar.

Julija bi se moral Abdulaziz zglasiti na sodišču, potem ko so ga aprila prijeli zaradi domnevne vožnje pod vplivom alkohola in marihuane.

Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da je bil napad "srce parajoč" ter obljubil temeljito in hitro preiskavo.

Tisti, ki so Abdulaziza poznali, so izrazili presenečenje nad njegovo vpletenostjo v streljanju, saj so ga opisali kot dobrega fanta, s katerim niso nikoli imeli nobenih konfliktov.