Policija je obkolila napadalca, ki ga je nato ustrelil ostrostrelec. Foto: Reuters
Policija je obkolila napadalca, ki ga je nato ustrelil ostrostrelec. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Ameriška ambasada je v poslovnem, univerzitetnem in nakupovalnem središču Sarajeva. Na odprtju nove ameriške ambasade v Sarajevu je bila oktobra 2010 prisotna tudi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Foto: Reuters
Drama sredi Sarajeva

Na prizorišče so pohiteli policijski avtomobili. Priča je povedala, da je policija skušala obkoliti strelca, ki je imel ob sebi kalašnikovko.

Napadalca, ki naj bi bil oblečen kot vahabit, je ostrostrelec ustrelil v nogo. Policija ga je prijela in aretirala, nato so ga prepeljali v bolnišnico. Po poročanju nekaterih medijev v BiH-u naj bi šlo za 23-letnega Mevlida Jašarevića iz Srbije, kar je potrdil srbski notranji minister Ivica Dačić.

Star znanec policije
Jašarević prihaja iz Novega Pazarja v Srbiji. Leta 2005 je bil zaprt v Avstriji, februarja 2010 pa je bil v Gornji Maoči, ko je policija aretirala več članov vahabitskega gibanja. Zatem se je po svojih besedah "vrnil v Novi Pazar, da bi širil islam". Lani ga je v Novem Pazarju med obiskom ameriške veleposlanice v Srbiji Mary Warlick aretirala srbska policija. Pri sebi je imel tedaj nož.

Streljal več minut
Očividci trdijo, da je napadalec z bližnje postaje tramvaja streljal naključno in nepretrgoma približno 30 minut. Pri sebi je imel črno torbo, v kateri naj bi bilo razstrelivo. Policija je evakuirala območje zaradi suma o avtomobilu bombi, ki naj bi jo podtaknil pomagač napadalca na veleposlaništvo.

Napadalci štirje?
Po neuradnih podatkih naj bi se po Sarajevu gibala še najmanj eden ali dva oborožena moška, ki naj bi bila v družbi napadalca. Jašarević naj bi namreč imel pomagača, ki je prav tako streljal proti veleposlaništvu, nato pa pobegnil.

Sarajevski dnevnik Dnevni avaz poroča, da je bil pomočnik napadalca ranjen v kolk. Štirje napadalci naj bi po napadu na ameriško načrtovali še napad na britansko veleposlaništvo. Po prav tako nepotrjenih informacijah naj bi podtaknili bombo v bližnjem stanovanjsko-poslovnem centru.

V napadu sta bila ranjena dva policista, eden v nogo in drugi v glavo, a ni v smrtni nevarnosti.

Zahvala ameriškega veleposlanika
Eden izmed uslužbencev veleposlaništva je za Reuters po telefonu povedal, da diplomati in zaposleni na veleposlaništvu po prvih podatkih niso bili ranjeni. Ameriški veleposlanik Patrick Moon se je policiji zahvalil za hiter odziv. "Naše misli in molitve so v tem trenutku s tistimi, ki so izpostavili svoje življenje nevarnosti, da bi zaščitili ambasado," je zapisal v izjavi. Stavbo veleposlaništva je zadelo več izstrelkov.

"Teroristični napad"
Član predsedstva BiH-a Bakir Izetbegović je streljanje označil za teroristični napad. "Najostreje obsojam teroristični napad na ameriško veleposlaništvo v BiH-u," je dejal Izetbegović in dodal, da od pristojnih organov pričakuje čimprejšnjo in učinkovito preiskavo streljanja.

Vlada Federacije BiH-a je v sporočilu za javnost poudarila, da gre za napad na mir v BiH-u. Predsednik predsedstva BiH-a Željko Komšić je menil, da gre tudi za napad na BiH ter na vse njene državljane ter opozoril, da čas napada ni naključje. "To teroristično dejanje se je zgodilo, ko sta v BiH na obisku izraelski in palestinski zunanji minister, verjetno z namenom omajati ugled BiH-a kot varne države," je dejal.

poostrena varnost v Beogradu
"Napad v Sarajevu je še ena potrditev, kakšno nevarnost predstavlja radikalno islamistično gibanje in da je v tem boju nujno zavezništvo in partnerstvo policije ter vseh varnostnih služb," je o dogajanju v Sarajevu dejal Dačić. Srbska policija je po napadu poostrila varnostne ukrepe okoli poslaništva ZDA v Beogradu.

Drama sredi Sarajeva