Varnostni ukrepi v Bruslju so močno poostreni, policijske sile pa prečesavajo okolico četrti Forest. Foto: EPA
Varnostni ukrepi v Bruslju so močno poostreni, policijske sile pa prečesavajo okolico četrti Forest. Foto: EPA
Policijska akcija v Bruslju, kjer so se osumljenci zabarikadirali v stanovanje. Foto: Reuters
Policija domneva, da je Abdeslam Salah, ki je na begu, glavni snovalec logistike napadov v Parizu. Foto: Reuters
Streljanje v Bruslju

Kot so na večerni novinarski konferenci sporočile belgijske oblasti, še vedno ni znano točno število napadalcev, so pa razkrili, da so policisti odšli preiskat stanovanje v četrti Forest, in v trenutku, ko so odprli vrata, se je začelo streljanje. Kot je tožilstvo zapisalo v izjavi za javnost, ni znano, ali je streljala ena oseba ali več. Po približno petih urah je policija obkolila poslopje in ubila osumljenca, oboroženega s kalašnikovko, operacija pa še ni končana, saj se nadaljuje iskanje preostalih osumljencev.

Belgijski premier Charles Michel je potrdil besede tiskovnega predstavnika državnega tožilstva Erica Van der Sypta, da je policija izvajala hišne preiskave v povezavi z bombnimi in strelskimi napadi novembra lani v Parizu. Michel je za sredo napovedal sejo sveta za nacionalno varnost.

V akciji so bili ranjeni štirje policisti, med njimi tudi francoska policistka, ki je sodelovala v skupni operaciji francoskih in belgijski sil. Dva policista sta že zapustila bolnišnico, dva pa ostajata pod zdravniškim nadzorom.

Dva osumljenca, ki naj bi imela ponarejene osebne dokumente, sta še vedno na begu.

Policija je v predmestju na jugu Bruslja, imenovanem Forest, že popoldne zaprla območje, na katerem še vedno poteka obsežna policijska akcija. Prav tako so zaprli šole in vrtce, prebivalcem pa svetovali, naj se zadržujejo doma.

Osumljenci na begu
Agencija Reuters je najprej poročala, da je policija enega osumljenca, ki ga je izsledila s pomočjo helikopterja, "nevtralizirala", pri čemer sprva ni bilo jasno, ali to pomeni, da so ga ubili ali aretirali. Pozneje je potrdila, da je ubit, njegova identiteta pa še ni potrjena.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je potrdil, da v operaciji sodelujejo francoske policijske enote, saj policija sumi, da so načrt za teroristični napad 13. novembra lani v Parizu, v katerem je bilo ubitih 130 ljudi, načrtovali mladi Francozi in Belgijci, med katerimi so nekateri prišli z bojišča iz Sirije.

Abdeslam še vedno na begu
Glavni osumljenec Salah Abdeslam je še vedno na begu. Pariz je zapustil le nekaj ur po tem, ko se je v napadu novembra lani razstrelil njegov brat.
Belgijska policija je do zdaj pridržala deset osumljencev, večina je obtoženih, da so Abdeslamu pomagali pri logistični izvedbi napada. Javna belgijska televizija RTBF je medtem sporočila, da cilj današnje preiskave v Forestu ni bil Abdeslam.

Nekaj dni po napadu v Parizu so v Bruslju poostrili varnostne razmere, zaradi česar so na ulicah patruljirali oboroženi vojaki. Belgija, ki ima 11 milijonov prebivalcev, ima po veroizpovedi okoli pet odstotkov muslimanov in je država, ki je v samem vrhu po številu prebivalcev, ki so se pridružili skrajni skupini Islamska država (IS) v Siriji.

Streljanje v Bruslju