Ne severnokorejska ne južnokorejska mornarica nista imeli škode v incidentu. Foto: Reuters
Ne severnokorejska ne južnokorejska mornarica nista imeli škode v incidentu. Foto: Reuters

Incident se je zgodil v jutranjih urah po tamkajšnjem času v bližini južnokorejskega otoka Jeonpjeong. Iz obrambnega ministrstva v Seulu so sporočili, da je plovilo Severne Koreje zaplulo pol navtične milje globoko v južnokorejske ozemeljske vode, nato pa je ladja južnokorejske mornarice izstrelila opozorilni strel. Namesto da bi se severnokorejska ladja umaknila, je začela streljati, zato je južnokorejska stran na to odgovorila.

Južnokorejska ladja naj bi izstrelila približno 90 strelov. Na obrambnem ministrstvu so navedli še, da nobeno plovilo ni bilo neposredna tarča strelov in da škode ni imela nobena stran. Severnokorejsko plovilo se je umaknilo na svojo stran meje po desetih minutah.

Območje je bilo v preteklosti že večkrat prizorišče spopadov med državama. Pjongjang namreč ne priznava morske meje med Korejama, saj da so jo sile Združenih narodov pod vodstvom ZDA enostransko začrtale po vojni med državama med letoma 1950 in 1953.

Upanje v boljše odnose med državama
Takratna vojna med Korejama se je končala s prekinitvijo ognja in ne z mirovno pogodbo, kar pomeni, da sta državi tehnično še vedno v vojni. Druga drugo pogosto obtožujeta kršitev in sta se letih 1999, 2002 in 2009 zapletli v pomorske spopade. V zadnjem času, še posebej po nedavnem obisku visoke severnokorejske delegacije v Seulu, se je okrepilo upanje v izboljšanje napetih odnosov med državama.