Tradicionalna uniforma za diplomirance Cambridgea. Foto: Facebook univerze v Cambridgeu
Tradicionalna uniforma za diplomirance Cambridgea. Foto: Facebook univerze v Cambridgeu

Univerza v Cambridgeu je od nekdaj slovela po svojih tradicionalnih pravilih oblačenja, ki so bila strogo v veljavi več sto let. Od oktobra naprej pa bodo veljala nova pravila. Pritisk študentske zveze društev lezbijk, homoseksualcev, biseksualcev in transseksualcev je tako obrodil sadove. V zvezi so odločitev toplo pozdravili, ob tem pa pohvalili pomoč, ki so jo v svojih naporih dobili na univerzi.

Nova pravila izključujejo naslovitev glede spola, torej kaj lahko nosijo moški in kaj ženske, temveč svetujejo le, naj se vsi študenti oblečejo primerno, pri tem pa niso izrecno določena oblačila za posamezni spol. Toga univerzitetna pravila so doslej jasno zapovedovala, da morajo ob diplomi študenti nositi temno obleko, študentke pa črno obleko ali krilo. V primerih, ko so študenti ta pravila kršili, je bilo mogoče tudi, da jim niso dovolili diplomirati, piše Telegraph.

"To je bila tema, o kateri smo številni študenti razpravljali več let," je dejal predsednik študentske zveze LGBT+ Charlie Bell in ob tem dodal, da je zelo vesel spremembe, za katero upa, da bo izboljšala življenje prihodnjih študentov na univerzi.