Vojaški zapor Guantanamo je bil odprt leta 2002, ko je bil predsednik ZDa George W. Bush. Foto: EPA
Vojaški zapor Guantanamo je bil odprt leta 2002, ko je bil predsednik ZDa George W. Bush. Foto: EPA

Študijo je opravila ameriška delovna skupina na oddelku za ohranjanje zdravniškega profesionalizma pri Nacionalnih centrih za pripor, razmere pa so preiskovali kar dve leti. Ugotovili so, da so se na zahtevo ameriškega ministrstva za obrambo in obveščevalne agencije Cie "dogajala okrutna, nečloveška in ponižujoča ravnanja z zaporniki", ki so vključevala polivanje z vodo, preprečevanje spanja in prisilno hranjenje pripornikov, ki so gladovno stavkali.

Podatke predajali naprej
Poleg tega so številni zdravniki, medicinske sestre in psihologi kršili pravilo zaupnosti in vodstvu zapora ter uslužbencem Pentagona razkrivali vse podatke o svojih pacientih. Še več, včasih so se kar sami prelevili v vlogo zasliševalcev, pogosto pa so agentom Cie sami svetovali, katere metode mučenja uporabiti, da bodo učinkovitejše.

Raziskava ugotavlja, da so se zlorabe začele dogajati po terorističnih napadih na Svetovni trgovinski center v New Yorku leta 2001, izpostavljajo pa predvsem ameriške zapore v Afganistanu, zapor Guantanamo in skrivne pripore Cie.

Čeprav je Pentagon že večkrat izrazil zaskrbljenost zaradi različnih spornih praks, na katera so opozarjali v zaporu Guantanamo na Kubi, pa omenjena skupina znova opozarja, da morajo zdravniki spoštovati poklicne standarde ne glede na to, kje delajo.

Tako Cia kot Pentagon sta izsledke študije zavrnila z besedami, da gre za "resne netočnosti in napačna sklepanja".