Po soočenje je tretjina gledalcev menila, da jih je najbolj prepričal Ed Miliband. Foto: Reuters
Po soočenje je tretjina gledalcev menila, da jih je najbolj prepričal Ed Miliband. Foto: Reuters
David Cameron
Nadaljuje se mrtvi tek laburistov in konservativcev za zmago na volitvah. Kaj se bo zgodilo sedmega maja, je nemogoče napovedati. Foto: Reuters

Premierja in vodje konservativcev Davida Camerona na soočenje, ki ga je predvajala televizija BBC, ni bilo, zato so ga vsi drugi voditelji strank kritizirali, ker si "ni upal" predstaviti svojih argumentov. Na soočenju tudi ni bilo vodje liberalcev in podpredsednika vlade Nicka Clegga, ker da "ni dobil vabila". Britanci bodo na volitve odšli sedmega maja.

Miliband ima v mislih le Camerona
Glede na kratko anketo se je najbolje odrezal prvak laburistov Ed Miliband, ki mu je voditeljica škotske stranke SNP Nicola Sturgeon znova ponudila roko sodelovanja za oblikovanje koalicijske vlade, a če bo odpravil politiko varčevanja. Sturgeonova se je zavzela tudi za "progresivno koalicijo" s stranko Plaid Cymru pod vodstvom Leanne Wood in Zelenimi pod vodstvom Natalie Bennett.

Toda Miliband, ki ga je napadal tudi vodja evroskeptične UKIP Nigel Farage, je dejal, da si laburisti želijo na volitvah osvojiti večino, ne pa sklepati koalicije s SNP-jem. Poleg tega je menil, da so si s škotsko stranko preveč različni, da bi lahko sodelovali. "Zagotovo ne toliko kot s torijci," mu je odvrnila Sturgeonova. "Imamo priložnost, da naženemo Camerona z Downing Streeta, ne obračajte hrbta temu. Ljudje vam ne bodo nikoli odpustili," mu je še dejala.

A Miliband je bil bolj usmerjen v neposreden spopad z odsotnim Cameronom. Soočenje je končal tudi z neposrednim izzivom Cameronu na predvolilni dvoboj: "Če mislite, da so te volitve o sposobnosti vodenja, potem se soočite z mano ena na ena," mu je sporočil.

Glede na kratko anketo, ki jo je takoj po soočenju za Daily Mirror opravil institut Survation, se je najbolje odrezal Miliband. Da je zmagovalec soočenja, je menilo 35 odstotkov od skupno 1.013 vprašanih gledalcev. Tesno za petami sta mu bila Sturgeonova z 31-odstotno podporo in Farage s 27-odstotno podporo. Bennetova in Woodova sta zaostali s 5- oz. 3-odstotno podporo.

Kaj bo pretehtalo?
Je pa Sturgeonova jasno zmagala med škotskimi gledalci, ki so ji dali 68-odstotno podporo, Milibandu pa le 17 odstotkov glasov. To kaže, da si je stranka SNP jasno opomogla po lanskem porazu na referendumu za neodvisnost Škotske.

Čeprav Cameron ni sodeloval v soočenju, bi si na čelu prihodnje britanske vlade 45 odstotkov vprašanih želelo Milibanda, 40 odstotkov pa zdajšnjega premierja.

Zadnje raziskave javnega mnenja na nacionalni ravni kažejo, da so laburisti in konservativci v tekmi za parlament popolnoma izenačeni. Tako tesnega rezultata ankete niso napovedovale že od 70. let prejšnjega stoletja in obe stranki zato iščeta "faktor x", ki bi prevesil tehtnico v njuno korist.