106-članski izvršni odbor NLD-ja je soglasno sprejel odločitev za nastop na volitvah. Foto: EPA
106-članski izvršni odbor NLD-ja je soglasno sprejel odločitev za nastop na volitvah. Foto: EPA

Narodna liga za demokracijo (NLD) Nobelove nagrajenke za mir je na srečanju v Yangonu sprejela odločitev, da se po letih marginalizacije vrne na politično prizorišče. NLD je bojkotiral lanske volitve, zdaj pa naj bi se znova registrirala kot politična stranka. Datum novih volitev sicer še ni znan, a po napovedih bi bile lahko do konca leta.

Aung San Su Či je nekdanja vojaška hunta lani izpustila na svobodo po sedmih letih hišnega pripora. Od leta 1990, ko je njena stranka prepričljivo zmagala na volitvah, je 15 let preživela v zaporu ali v hišnem priporu. Nobelova nagrajenka je za BBC povedala, da bo tudi sama kandidirala za poslanko v parlamentu.

Obama pričakuje še več napredka
Ameriški predsednik Barack Obama se je medtem odločil, da bo na obisk v Mjanmar poslal državno sekretarko Hillary Clinton, ki naj bi odpotovala 1. decembra. Zgodovinski obisk Clintonove v Mjanmaru je Obama napovedal ob robu vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) na indonezijskem otoku Bali.

"Američane je dolgo skrbelo, ker Mjanmarci niso bili deležni spoštovanja človekovih pravic. A v zadnjem času se je zgodil napredek, kot sta izpustitev političnih zapornikov in omilitev medijske cenzure. Skupaj so to najpomembnejši reformni koraki, ki smo jim priča v Mjanmaru v zadnjih letih. Seveda pa pričakujemo še več," je dejal Obama.

Pred odločitvijo o napotitvi Clintonove v Mjanmar se je Obama po telefonu pogovarjal z Aung San Su Či. Obisk Clintonove bo po več kot 50 letih prvi obisk katerega ameriškega državnega sekretarja v državi, kjer je od leta 1962 do začetka letošnjega leta vladala vojaška hunta.