Stisk roke Tonyja Blaira z Moamerjem Gadafijem. Foto: EPA
Stisk roke Tonyja Blaira z Moamerjem Gadafijem. Foto: EPA
Saif Al Islam te dni v javnosti opravlja vlogo predstavnika svojega očeta. Foto: EPA

Britanski časnik Sunday Times se ob tem sklicuje na dokumente, najdene v Tripolisu po padcu Gadafijevega režima.

Dokumente so na zapuščenem britanskem veleposlaništvu v Tripolisu našli predstavniki organizacije za človekove pravice Human Rights Watch in novinarji, potem ko so libijski uporniki prejšnji teden zavzeli Tripolis.

Med dokumenti je po poročanju Sunday Timesa tudi pismo nekdanjega premierja Blaira, v katerem ta Gadafijevega sina naslavlja z "inženir Saif" in se mu zahvaljuje za predstavitev "zanimivih tez" za doktorat na London School of Economics. V pismu Blair Saifu tudi predlaga nekaj primerov, ki bi mu lahko pomagali pri študiju.
Cia sodelovala z režimom
Tokratni dokument je zadnji v vrsti dokumentov, najdenih v Libiji, katerih vsebino so v preteklih dveh dneh razkrili tuji mediji.
New York Times je že v soboto poročal o tesnih stikih med ameriško obveščevalno službo Cia in libijsko obveščevalno službo, s katero pa naj bi med Gadafijevim režimom sodelovala tudi britanska obveščevalna služba MI-6.

Nemški Bild am Sonntag pa je danes objavil, da je nemška varnostna služba že pred več kot desetimi leti dobivala informacije od libijske obveščevalne službe iz časa Gadafijevega režima.