Bo tehnična vlada Maria Montija vzdržala pritisk sindikatov in raznovrstnih interesov političnih strank? Foto: EPA
Bo tehnična vlada Maria Montija vzdržala pritisk sindikatov in raznovrstnih interesov političnih strank? Foto: EPA
Italijanski senat
Obdavčitev prve nepremičnine je sprožila burno razpravo o obdavčitvi nepremičnin Cerkve, ki je oproščena plačila davka, če v nepremičninah potekajo tudi dobrodelne aktivnosti. Foto: EPA
Italijani stavkajo proti varčevanju

Vodje sindikatov zahtevajo spremenjen paket ukrepov, ki bo bolj obdavčil premožnejše, pokojninsko reformo pa omilil. Čeprav se je Montijeva tehnična vlada oklicala za rešiteljico Italije, je zanemarila dogovor s socialnimi partnerji in z zastavljenim varčevalnim svežnjem najbolj obremenila delavce in upokojence, je ob robu protesta v Rimu dejala vodja CGIL Susanna Camusso. "Ne vidimo niti pravičnosti niti rasti, ampak zgolj zaostrovanje," je dejala Camussova.

Podobno meni vodja sindikalnega združenja CISL Raffaele Bonanni, ki se ne strinja z enako obdavčitvijo tistih, ki imajo zgolj eno nepremičnino, in tistih, ki imajo dve, tri ali še več nepremičnin. Zato od vlade pričakuje, da bo pripravila nov varčevalni sveženj, ki bo bolj obdavčil bogatejše.

Sporno podaljšanje delovne dobe na 42 let
Za sindikate je najspornejša pokojninska reforma, ki zaostruje upokojitvene pogoje. Tako moški kot ženske bodo z letom 2018 v pokoj lahko šli le z dopolnjenimi 66 leti, hkrati pa se zvišuje tudi delovna doba s 40 na 42 let in omejuje usklajevanje pokojnin z inflacijo.

Razbita enotnost strank, podpora pada
Sindikati niso edini, ki so nezadovoljni s vsebino varčevalnega svežnja. Glasovanje proti so že napovedali v Severni ligi in Italiji vrednot, katere predstavniki so se danes pridružili stavkajočim. Napeto pa je tudi v največji dveh parlamentarnih strankah, Demokratski stranki in Ljudstvu svobode.

Poslanske skupine so k varčevalnemu svežnju predlagale več sto dopolnil. Po poročanju italijanskih medijev je pričakovati spremembe pri pokojninski reformi in obdavčitvi prve nepremičnine.

Poslanska zbornica bo o varčevalnem svežnju tako predvidoma začela razpravljati v sredo, potrditev pa je po poročanju italijanskih medijev pričakovati šele konec tedna. Sindikati bodo vse do potrditve varčevalnega svežnja protestirali pred stavbo poslanske zbornice v Rimu.

Italijani stavkajo proti varčevanju