Po leta 2012 sprejeti zakonodaji je življenje hišnih pomočnic na Otoku še težje. Foto: Reuters
Po leta 2012 sprejeti zakonodaji je življenje hišnih pomočnic na Otoku še težje. Foto: Reuters
Večina 'uvoženih' hišnih pomočnic prihaja iz Azije, Afrike in zalivskih držav. Foto: Reuters

Pogovori s 33 čistilkami, varuškami in kuharicami, ki so jih opravili pri organizaciji Human Rights Watch, so razkrili obupen sistem, ki grešnikov ne kaznuje, zlorabljenim ženskam pa ne pomaga ubežati njihovim nasilnim delodajalcem (veliko jih prihaja iz zalivskih držav), ki so jih v Veliko Britanijo pripeljali zakonito.

Večina tistih, ki jim uspe pobegniti, kmalu odkrije, da zakonsko ne morejo ostati v Veliki Britaniji, saj nova pravila za delovne vizume prepovedujejo tujim hišnim pomočnicam menjavo delodajalcev.

Ostanki za kosilo, plenice namesto vložkov
Hišne pomočnice (in pomočnik) so za HRW med drugim potožile o dolgih delovnikih in delu krepko pod minimalno plačo. Večini so ob prihodu v Veliko Britanijo delodajalci zasegli potne liste, namesto hrane so jim dajali ostanke, jih zaklepali v hišo in jim prepovedali komunikacijo s svojci.

Neka 38-letna Filipinka je raziskovalcem povedala, da so ji v Veliki Britaniji plačevali pičlih 135 funtov mesečno za delo varuške. Niso ji dali niti osnovnih toaletnih pripomočkov, zato se je čistila kar z otroškim milom, namesto vložkov pa je uporabljala plenice. Neka druga ženska, ki je prišla v Anglijo iz Katarja, je povedala, da so jo skoraj stradali.

Spet tretja je morala za družino nekega diplomata delati po 105 ur na teden, brez enega samega prostega dne. Njen delodajalec ji je obljubil mesečno plačo tisoč funtov, plačeval pa ji je le petino tega. Nazadnje je pobegnila, a njen status v Veliki Britaniji ostaja pod vprašajem, kljub prijavi trgovanja z belim blagom pa se njenemu delodajalcu zaradi diplomatske imunitete ni zgodilo nič.

VB brez zaščite za delavke
Vsako leto pripotuje s svojimi delodajalci približno 15.000 hišnih pomočnic, večinoma iz Azije in Afrike. A, kot poudarja HRW, je Velika Britanija ena od devetih držav, ki lani ni podpisala mednarodnega sporazuma, po katerem bi morale imeti hišne pomočnice enako zaščito delavskih pravic kot drugi delavci.

Po leta 2012 uvedenih spremembah dobijo tuje hišne pomočnice največ šestmesečni vizum in ne smejo menjati delodajalca. Številne organizacije opozarjajo, da to pomeni, da so povsem odvisne od svojega delodajalca in dejansko ne glede na vse ne morejo zapustiti delovnega mesta, ne da bi kršile britansko zakonodajo. Britansko notranje ministrstvo vsakršno zlorabo tujih hišnih pomočnic označuje za "nesprejemljivo".