Švedska mornarica je bila v zadnjem tednu na nogah. Foto: Reuters
Švedska mornarica je bila v zadnjem tednu na nogah. Foto: Reuters

Vojaške ladje, helikopterji, vojaki amfibijske enote, korveta s tehnologijo in opremo za protipodmorniško bojevanje in več kot 200 vojakov je od prejšnjega petka prečesalo vsako ped stockholmskega arhipelaga, potem ko so se pojavila poročila o "tuji podvodni dejavnosti". Največ jih je namigovalo, da v švedskih vodah pluje skrivnostna ruska podmornica.

Kremelj: Naše ladje niso vpletene
Informacijo "o sumljivih dejavnostih" v Baltskem morju je švedska vojska prejela od "zanesljivega vira", ki je prejšnji četrtek prestregel radijski pogovor v ruščini na frekvenci, ki se uporablja za pomoč. Štirinajst ur pozneje so v arhipelagu opazili tudi "tuje plovilo". Še en radijski signal so prestregli v petek, a vsebina ni bila razumljiva, saj je bila zakodirana.

Kremelj je ves čas zanikal, da bi bilo v zaplet vpleteno katero od ruskih plovil.

Po enem tednu je največja vojaška mobilizacija na Švedskem od konca hladne vojne končana, a švedska vojska razloga za to ni navedla. "Večina ladij in amfibijskih enot se je vrnila v pristanišče," je sporočila švedska mornarica in dodala, da bo na območju ostalo le nekaj plovil.

Dolga zgodovina
Ali in čigavo plovilo se je zadrževalo v njenih vodah, tako ni znano, je pa incident še zaostril razmere na severu Evrope in Baltiku, kjer tamkajšnje države pozorno spremljajo dejanja Rusije.

Švedska mornarica je v 80. letih občasno že zasledovala in preganjala sovjetske podmornice v svojih vodah. Posebej napeto je bilo leta 1981, ko je ruska podmornica U137 nasedla na jugu Švedske, kar je sprožilo veliko diplomatsko krizo.