Trenneborgova posest na jugu Švedske, kjer je nameraval svojo žrtev zadrževati več let. Foto: Reuters
Trenneborgova posest na jugu Švedske, kjer je nameraval svojo žrtev zadrževati več let. Foto: Reuters
Maski, ki ju je storilec uporabil, da ga ne bi prepoznali med dolgo potjo do svoje koče. Foto: EPA

Martin Peter Trenneborg se je ženski predstavil kot Američan. Spoznala sta se prek spleta, prvič pa sta se srečala v njenem apartmaju v Stockholmu. Dva dni pozneje se je moški k njej vrnil z buteljko šampanjca in z mamilom rohypnol (znano kot "mamilo za posilstvo na zmenku") prepojenimi jagodami.

Ko je ženska omedlela, jo je z invalidskim vozičkom odpeljal do svojega avtomobila s ponarejenimi registrskimi tablicami, nato pa jo je odpeljal 550 kilometrov stran od Stockholma, k sebi domov na jug Švedske.

Na domačem dvorišču je postavil nadzemni lopi podoben zvočno izoliran bunker, opremljen s straniščem in posteljo. 60 kvadratnih metrov velik bunker je imel dvoje vrat, ki so se odpirala v zaporedju in zaklepala z elektronskimi ključavnicami.

"Zdravnik je dejanje skrbno načrtoval dalj časa. Poleg tega je žrtev z omamitvijo in zadrževanjem v zelo neudobnih okoliščinah v tem izoliranem bunkerju izpostavil tveganju," je ugotovilo sodišče. Moškega so prav tako obtožili posilstva, a so zaradi pomanjkanja dokazov ovadbo ovrgli. Mora pa žrtvi zaradi prestanih duševnih bolečin plačati 180.000 švedskih kron (20.000 evrov). Tožilstvo še razmišlja, ali se bo na razsodbo pritožilo.

Pogodba za seks
Moški je žensko zadrževal v bunkerju šest dni, nameraval pa jo je več let in je celo sestavil "pogodbo za seks", v kateri je navedel spolne akte, ki bi žrtvi zmanjšali čas ujetništva. Poleg tega je v njej navedel konkretna določila vedenja v vlogi njegovega "dekleta", kot sta odstranjevanje telesnih dlak in poljubljanje med spolnim občevanjem.

Trenneborga so prijeli po tem, ko se je nekaj dni po ugrabitvi vrnil v Stockholm po žrtvine stvari in ugotovil, da jo policija išče, zato se je odločil žensko odpeljati na policijsko postajo v središču Stockholma, da bi oblasti videle, da je z njo vse v redu, in jo skušal prisiliti k laganju, a je policija postala sumničava in ga je aretirala.

38-letnega zdravnika splošne prakse so že označili za "švedskega Josefa Fritzla", Avstrijca, ki je svojo hčer v ujetništvu v kleti zadrževal 24 let in jo tudi spolno zlorabljal.