Ko je ura odbila polnoč, so po številnih mestih po svetu nebo razvestlili veličastni ognjemeti. Foto: Reuters
Ko je ura odbila polnoč, so po številnih mestih po svetu nebo razvestlili veličastni ognjemeti. Foto: Reuters
Manila
Na Filipinih so zaradi nedavnih katastrofalnih poplav praznovanja mirnejša kot pretekla leta. Foto: Reuters
Novoletni ognjemet, Sydney, Avstralija
V Sidneyju ognjemet začnejo že veliko pred polnočjo. Prvo salvo barvitega ognja v znamenitem pristanišču in opero so sprožili ob 21. uri po krajevnem času. Foto: EPA
Džakarta
Ognjemet v indonezijski prestolnici Džakarta. Foto: Reuters
Novo leto po svetu
Svet vstopa v novo leto

Preskok datumske meje se je hitro obrestoval Samoi, ki je postala prva država na svetu, ki je v celoti vstopila v leto 2012.

Idilični tihomorski otoki ob datumski meji so prvi na Zemlji, ki so se poslovili od leta 2011. Ob 11. uri po slovenskem času so tihomorske države in območja Samoa, Tokelau in vzhodna tretjina Kiribatov (Kiritimati) že praznovali polnoč ter začetek leta 2012.

Medtem ko so bili na teh otokih prejšnja leta zadnji na vrsti, so letos v novo leto vstopili prvi. Po drugi strani so prebivalci Ekvatorskih otokov vajeni, da silvestrujejo prvi. Gre za najvzhodnejšo točko otoške države Kiribati, ki se razteza skoraj 500 kilometrov na obe strani datumske meje.

S premikanjem proti zahodnim časovnim pasovom je novo leto sledilo v preostalih pacifiških državah in Novi Zelandiji, potem so na vrsto prišli najvzhodnejši deli Rusije, vzhodna Avstralija.

Na Novi Zelandiji so bili prikrajšani navdušenci nad ognjemeti, saj morali ognjene spektakle zaradi neurij odpovedati. Povsem drugače je bilo v Sydneyju v Avstraliji, kjer so novo leto dočakali pod jasnim nebom, ki ga je razsvetlil veličasten dvajsetminutni ognjemet pred znamenito opero. V živo si ga je ogledalo okoli 1,5 milijona ljudi.

Zaradi jedrske katastrofe v Fukušimi so na Japonskem letošnja praznovanja minila v mirnejšem tonu. Prav tako je mirneje na Filipinih, kjer so poplave v preteklih dneh zahtevale več kot tisoč smrtnih žrtev.

V novo leto so precej pred glavnim mestom stopili tudi na ruskem Daljnem vzhodu, v regijah Šuhotka, Kamčatka in Magadan, ki ležijo osem časovnih pasov pred Moskvo.

V Indiji so silvestrovanja le v večjih mestih, kot so Mumbaj, New Delhi in Bangalore. Na podeželju tega običaja ne poznajo, pa tudi sicer je v Indiji 1. januar običajen delovni dan. Podobna praznovanja z ognjemeti in petardami so pri njih jeseni, ko imajo praznik luči divali.

Polnoč naznanil Big Ben
V Londonu je polnoč naznanil Big Ben, pospremil jo je okoli deset minut dolg ognjemet, v ozadju pa je donela glasba. Spektakel v bližini velikega panoramskega kolesa London Eye je bil najbolje viden z obale Temze, kjer ga je zaradi varnosti lahko spremljalo le 250.000 ljudi.

V Parizu kakšnih posebnih pouličnih zabav ali ognjemetov niso pripravili, kljub temu pa v mestu luči ni manjkalo številnih turistov. V Berlinu sta milijonsko množico pred Brandenburškimi vrati zabavala skupina Scorpions in popevkar Udo Jürgens, na Dunaju pa so v novo leto kot vedno stopili v taktih valčka ter ob donenju zvonov katedrale sv. Štefana.

Beograd obiskalo na stotine Slovencev
V Beogradu je novo leto pričakalo tudi na stotine Slovencev. Osrednja zabava je bila pred skupščino, kjer je zbrano množico v novo leto pospremil Plavi orkestar. Tokratno silvestrovanje z naslovom Beograd - mesto odprtega srca sta glasbeno začinili še skupini Galija in Van Gog. Slovesno pa je bilo tudi na Adi Ciganliji, kjer so opolnoči z ognjemetom odprli novi most čez Savo, delo arhitekta in konstruktorja iz Slovenije, Petra Gabrijelčiča. Številni so čez most pešačili, k čemur jih je pozval tudi župan Beograda Dragan Šilas, je za Radio Slovenija poročala Marta Razboršek.

V New Yorku so kot vsako leto odštevanje v novo leto pospremili s spuščanjem kristalne krogle na Times Squaru. Dogodek na samem kraju običajno spremlja več kot milijon ljudi, več milijonov pa prek televizijskih sprejemnikov. Čast, da ob newyorškem županu Michaelu Bloombergu pritisne na gumb, ki kroglo spravi v tek, je letos pripadla popzvezdnici Lady Gaga.

V Riu de Janeiru so spektakularni ognjemet, ki ga je na plaži Copacabana spremljalo približno dva milijona ljudi, posvetili trajnostnemu razvoju, trajal pa je kar 16 minut.

Zadnji so v novo leto vstopili na zahodu ZDA, Havajih, Ameriški Samoi in otočju Midway.

Novo leto po svetu
Svet vstopa v novo leto