Svobodnjake dober izid na predsedniških volitvah navdaja z upanjem na zmago na parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Svobodnjake dober izid na predsedniških volitvah navdaja z upanjem na zmago na parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Alexander Van der Bellen je nazadnje zmagal za zgolj 31.026 glasov. Foto: Reuters

"V Avstriji je napočilo novo politično obdobje. Že večkrat smo pisali zgodovino. Močnejši smo kot kdaj koli. Uspešni smo bili proti celotnemu majavemu sistemu," je dejal Strache. Parlamentarne volitve morajo v Avstriji izvesti pred septembrom 2018, ankete pa kažejo na prepričljivo vodstvo FPÖ-ja (34 odstotkov) pred levosredinskimi Socialnimi demokrati (SPÖ; 26 odstotkov).

Na nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je po preštetju glasov po pošti zmagal nekdanji predsednik avstrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen, ki je dobil 50,3 odstotka podpore, Hofer pa 49,7 odstotka. Razlika med njima je bila na koncu zgolj 31.026 glasov.

Kot je še dejal Strache, "vsakdo, kdor te izide interpretira kot poraz, preprosto ni pravilno razumel teh volitev". Hkrati vodja svobodnjakov ne zavrača možnosti zakonitega izpodbijanja izidov volitev. Dejal je, da njegova stranka preverja več pritožb o nepravilnostih, pri tem pa na svojem Facebooku izpostavil nepravilnosti v Linzu in Waidhofnu, kjer so sporočili, da je bila udeležba 146,9-odstotna. Notranje ministrstvo je pojasnilo, da je šlo za napako pri vnosu podatkov.

Hofer spravnejši
Hofer medtem ocenjuje, da na volitvah izkazana podpora kaže, da so svobodnjaki vse kaj drugega kot "skrajna desnica". "Skrajno desničarska stranka ne bi dobila več kot dveh odstotkov. To je odstotek neumnih ljudi," je dejal in napovedal, da bo storil vse, da bo FPÖ na prihodnjih parlamentarnih volitvah dobil več kot tretjino glasov. "Nemogoče bo, da ne bi bili v vladi," je še dodal.

Je pa bil Hofer spravnejši na temo očitkov volilnih nepravilnosti in svoje podpornike pozval, naj sprejmejo izide. "Vsi bi morali potegniti skupaj. Nobenih znakov o volilnih prevarah ni," je povedal na srečanju FPÖ-ja na Dunaju.

Še preden je bilo znano, da se je Hoferju zmaga izmaknila zaradi glasov po pošti, je strankarski sekretar Herbert Kickl dejal, da so se tovrstni glasovi v preteklosti že izkazali za "nedosledne". "Privrženci trenutnega političnega sistema bi lahko morebiti izkoristili priložnost in priredili izid v korist predstavnika tega sistema, Alexandra Van der Bellena," je opozarjal takrat Kickl.

Hofer je na to temo dejal le, da "je nekaj malce čudnega v načinu, kako se štejejo glasovi po pošti".