Pri nas sneg, v Avstraliji pa mučna vročina. Sydneyjčani so se v želji po osvežitvi zatekli tudi na znamenito plažo Bondi Beach. Foto: EPA
Pri nas sneg, v Avstraliji pa mučna vročina. Sydneyjčani so se v želji po osvežitvi zatekli tudi na znamenito plažo Bondi Beach. Foto: EPA
Avstralija
Tudi živali se borijo za preživetje. Foto: Reuters

Nekateri predeli v okolici Sydneyja se "pražijo" še v stopinjo ali dve višji temperaturi, saj se je živo srebro v termometrih povzpelo vse tja do 47 stopinj Celzija. Prej je bila najvišja izmerjena temperatura v mestu januarja leta 1939 - 45,3 stopinje. Oblasti so meščane pozvale, naj poskrbijo zase, omejijo telesno aktivnost in se zadržujejo v senci.

Neznosna vročina je uničila nekatere žice na železniških linijah, kar je povzročilo velike zamude v prometu, bolnišnice pa so polne ljudi, ki se pritožujejo zaradi omedlevice in slabosti. Zaradi vročinskega vala v zadnjih tednih so vremenoslovci celo uvedli novi dve barvi na temperaturni lestvici, vijolično in rožnato, za temperature, ki presegajo 50 stopinj.

V Avstraliji so do zdaj namerili največ 50,7 stopinje Celzija, in sicer januarja leta 1960 v Oodnadatti v zvezni državi Južna Avstralija.

Vročina neti nove požare
Celina "tam spodaj" se sicer še vedno bori tudi z obsežnimi gozdnimi požari, najhuje je v zveznih državah Victoria in Novi južni Wales. Razmere so najhujše v mestu Licola, ki je odrezano od sveta, a so k sreči večino domačinov pripeljali na varno.

Ognjeni zublji so stalna grožnja Avstralcem, saj se pojavijo praktično vsako leto, ko nastopi poletje in se temperature dvignejo. Februarja leta 2009, na dan, imenovan črna sobota, so hudi požari v Victorii vzeli kar 173 življenj, leta 2003 pa je ogenj v prestolnici Canberra zahteval štiri življenja in uničil več tisoč stanovanj.

Avstralska premierka Julia Gillard je zato sodržavljane znova pozvala, naj sledijo predpisanim varnostnim ukrepom in podrobno spremljajo razvoj dogodkov.