Kandidata se bosta v drugem krogu pomerila 20. maja. Foto: Reuters
Kandidata se bosta v drugem krogu pomerila 20. maja. Foto: Reuters
Supervolilna nedelja v Srbiji

V volilnih letih 2004 in 2008 je bil zmagovalec zdajšnji predsednik v odstopu, Boris Tadić. Tretje soočenje bo dalo zmagovalca 20. maja. Tadić je po delnih izidih prejel 26,8 odstotka glasov, Nikolić pa 25,6 odstotka.

Na "supervolilno nedeljo", ko se je odločalo o sestavi skupščine, predsedniku republike ter lokalnih oblasteh, je glas oddalo 58,7 odstotka volilnih upravičencev.
Po preliminarnih podatkih CeSID se je na tretje mesto med predsedniškimi kandidati pričakovano uvrstil Ivica Dačić (SPS-PUPS-JS) s 15,2 odstotka glasov, sledijo pa Vojislav Koštunica (DS S) s 7,7 odstotka, Zoran Stanković (URS) s 7,1 odstotka, Čedomir Jovanović (Preokret) s 5,3 odstotka in Jadranka Šešelj (SRS) s 3,9 odstotka glasov.

Tudi na parlamentarnih volitvah je po preštetju 14 odstotkov glasov v prednosti koalicija, zbrana okoli Tadićeve DS. Prejela naj bi 24,7 odstotka glasov, koalicija, zbrana okoli Nikolićeve SNS, pa okoli 23,5 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa, sklicujoč se na srbske medije.

Sledijo jim Dačićevi socialisti (SPS) s 14,6 odstotka glasov, v parlament pa naj bi se uvrstile tudi Demokratska stranka Srbije (DSS) s 7 odstotki, Liberalno-demokratska stranka (LDP) s 6,3 odstotka in stranka Združenih regij Srbije (URS) s 5,1 odstotka glasov.

Poleg predsedniških in parlamentarnih so v Srbiji danes izpeljali tudi lokalne volitve ter še pokrajinske volitve v Vojvodini. Do 18. ure je glasovalo 48,2 odstotka volivcev, volitve pa so minile mirno, brez poročil o morebitnih večjih nepravilnostih.

Mirne kosovske volitve
Srbske predsedniške in parlamentarne volitve so ob podpori Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) potekale tudi na Kosovu. Tudi tu je glasovanje po besedah tiskovnega predstavnika Ovseja Nikole Gaona potekalo nemoteno, zabeležili niso nobenih incidentov.

Volivci na Kosovu so se ponekod pritožili, ker njihovih imen ni bilo na volilnih seznamih. Zaradi zmanjšanega števila volišč in napak na volilnih seznamih so ponekod na oddajo glasu čakali dvajset minut.

Tokrat so v kampanji med volivci prevladovale gospodarske težave, ki pestijo državo, in ne napetosti v zvezi s Kosovom ali odnosov z Zahodom. Vseeno so mednarodne sile na Kosovu pred volitvami precej okrepile svojo navzočnost na severu Kosova.

Supervolilna nedelja v Srbiji