Tadić in Nikolić sta v prvem krogu zbrala največ glasov. Foto: EPA
Tadić in Nikolić sta v prvem krogu zbrala največ glasov. Foto: EPA
Volitve v Srbiji
Prvi krog volitev je potekal 6. maja. Foto: EPA

Predsedniška kandidata Demokratske stranke in Srbske napredne stranke sta se pomerila na televiziji RTS, na edinem televizijskem soočenju pred nedeljskimi volitvami, potem ko je v prvem krogu Tadić za las prehitel Nikolića. Soočenje je bilo, kljub temu da je Nikolić obtožil Tadića volilne prevare v prvem krogu, zaradi česar so naprednjaki celo zahtevali razveljavitev prvega kroga volitev. Tekmeca sta si celo segla v roke, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Beograda Marta Razboršek.

Kandidata sta razpravljala o osmih temah - viziji in prihodnosti Srbije, zunanji politiki in odnosih v regiji, Kosovo, gospodarstvu in nezaposlenosti, boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, varnosti, socialni politiki in mladih ter o evropskih integracijah.

Tadić je volivce pozval, naj se 20. maja odločijo za stabilnost, nadaljevanje približevanja Evropski uniji in razvoj Srbije, medtem ko je Nikolićevo nedoslednost v politiki označil za nevarno, poroča beograjski B92. Na drugi strani je Nikolić volivcem svetoval, naj na voliščih kaznujejo Demokratsko stranke, katere obljube niso iskrene, in poudaril, da se mora Srbija spremeniti in končati s tem, da je talec tajkunov.

Skupaj za Evropo
Ko je beseda nanesla na prihodnost Srbije, sta oba kandidata podprla evropsko pot. Glede korupcije in kriminala je Nikolić očital Tadiču, da celo EU zahteva, da Srbija prouči 24 spornih privatizacij. Tadić mu ni ostal dolžan in je pojasnil, da je do spornih privatizacij prišlo v času Vojislava Koštunice, za katerega je dejal, da imata z Nikolićem dogovor. Nikoliću je tudi očital, da je bil zaradi odtujitve opreme nedavno aretiran njegov financer iz pančevskega podjetja Azotara.

Po poročanju Marte Razboršek je skušal kandidat naprednjakov tekmeca diskreditirati tudi z možnim koalicijskim partnerjem demokratov, predsednikom Liberalno demokratske stranke (LDP), ki je Republiko srbsko označil za genocidno tvorbo, glede še vedno občutljivega vprašanja Kosova pa podpira priznanje in sodelovanje.

Tadić je zavrnil, da je priznal Kosovo, in poudaril, da bo prav njegova politika do pokrajine, ki jo je napisal v štirih točkah, in ne predvideva odcepitve pretežno srbskega severnega, obrodila sadove. Obljubil je tudi tuja vlaganja in se pohvalil, da je Srbija v zadnjih štirih letih odprla 200.000 novih delovnih mest, a ob tem priznal, da jih je 400.000 tudi izgubila.

Nikolić, ki si je pred drugim krogom pridobil podporo Demokratske stranke Srbije nekdanjega premierja Vojislava Koštunice, je napovedal, da bo storil več za naložbe iz Rusije. Po njegovih besedah Tadić nima podpore Moskve, ne Bruslja in ne Washingtona. A očitno ima podporo novega francoskega predsednika Francoisa Hollanda, saj se bo sklepne Tadićeve konvencije v Beogradu udeležil njegov odposlanec, iz Beograda še poroča naša dopisnica.