Pataramon pravi, da je zdaj pripravljena skrbeti za oba otroka. Foto: EPA
Pataramon pravi, da je zdaj pripravljena skrbeti za oba otroka. Foto: EPA
Mali Gami je bil rojen s srčno okvaro in okvaro pljuč. Foto: EPA
Tajka naj bi splav zaradi verskih razlogov zavrnila. Foto: EPA

Pataramon Čanbua za šestmesečnega sina Gamija išče pomoč prek spleta, mediji so zgodbo hitro pograbili, javnost pa se je (večinoma) odločno postavila na stran 21-letne Tajke, ki je sicer poročena in ima dva svoja otroka. Zgodba je sicer precej zapletena: neimenovani avstralski par je Pataramon za vlogo nadomestne matere plačal 15.000 dolarjev, čeprav je na Tajskem plačilo za nadomestne matere prepovedano in celo kaznivo.

Da pod srcem nosi zdravo deklico in dečka s prirojeno srčno napako, je po lastnih besedah izvedela v sedmem mesecu nosečnosti in par o tem obvestila. Avstralca naj bi zahtevala, da splavi, a ju je zavrnila in dejala, da je to v nasprotju z njeno budistično vero - Avstralca po drugi strani trdita, da za Gamija sploh nista vedela, čemur pa oporeka pričevanje družinske prijateljice, ki je za medije povedala, da sta vedela zanj, a da so jima dejali, da bo živel največ en dan.

Denarja za zdravljenje Gamija - vrtoglavih 150.000 dolarjev - Tajka ni imela, ga pa je zdaj s pomočjo odmevne kampanje (in zgrožene javnosti) že zbrala.

V primer so se vpletle tudi oblasti obeh držav. Z avstralskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so "zaskrbljeni" zaradi primera in da so navezali stik z Bangkokom zaradi vprašanj o nadomestnem starševstvu.

Obsodba zaradi spolnih zlorab
A zgodba se je začela še dodatno zapletati. Potem ko so avstralski mediji poročali, da tamkajšnja policija preiskuje biološkega očeta dvojčkov zaradi pretekle obsodbe spolnega nadlegovanja mladoletnih deklic, Pataramon zahteva, da ji Avstralca vrneta Gamijevo sestro. Sodni dokumenti namreč razkrivajo, da je Avstralec zaradi spolne zlorabe dveh deklic, mlajših od 10 let, v 90. letih služil triletno zaporno kazen. Med služenjem kazni je bil obtožen še za eno nespodobno ravnanje z otrokom, mlajšim od 13 let, in ponovno obsojen.

"Povsem šokirana sem nad to novico," je povedala Pataramon za Fairfax Media. "Zelo zaskrbljena sem za svojo hčerkico. Potrebujem pomoč vsakogar, ki jo lahko pripelje nazaj, kar se da hitro ... Kar slabo mi je ob tej novici. Skrbela bom za svoja dvojčka. Ne njega ne nje ne bom dala nobeni družini, ki si želi otroka." Vse nadaljnje intervjuje mlada Tajka zavrača, češ da je preveč razburjena.

Medtem so avstralske oblasti sporočile, da so sprožile preiskavo proti očetu, da bi "ocenile njegovo primernost" za vzgajanje otroka. Avstralski urad za zaščito otrok pravi, da konkretnega zakona, ki bi določal, ali lahko obsojeni spolni zločinci obdržijo otroke, ni, da pa ocenjujejo primere glede na "individualne okoliščine".

Agencija čez noč izginila
Pataramon je dejala, da se nikdar predtem ni srečala s parom, da pa sta, ko sta prišla na Tajsko po hčerko, Gamija striktno zavračala in ga nista hotela niti pestovati. Par je po drugi strani svojo izkušnjo s tajsko agencijo z nadomestnimi materami, ki naj bi se medtem že zaprla, opisal kot "travmatično".

Pataramon je še v ponedeljek dejala, da namerava vložiti policijsko prijavo proti agenciji, a ker ji to ni uspelo, je napovedala tožbo proti Avstralcema.