Svojci umorjenega Davida Miller so bili ob razsodbi prisotni na sodišču v Koh Samuiju. Foto: Reuters
Svojci umorjenega Davida Miller so bili ob razsodbi prisotni na sodišču v Koh Samuiju. Foto: Reuters
Obtoženca čaka smrtna kazen. Foto: Reuters
Umorjena sta se spoznala na oddihu na priljubljenem tajskem otoku Koh Tao. Foto: Reuters

22-letnima Zav Linu in Vai Phjoju zdaj grozi smrtna kazen, poroča BBC.

Trupli 23-letne Hannah Witheridge in leto dni starejšega Davida Millerja so našli septembra lani na plaži na priljubljenem letoviškem otoku Koh Tao. Oba sta bila hudo pretepena, imela sta hude poškodbe glave, Witheridgeva pa je bila tudi posiljena.

Tajske oblasti so že po nekaj tednih prijele domnevna krivca, uslužbenca bližnjega bara. Da je vsa zadeva sumljiva in da se na otoku, za katerega javna skrivnost naj bi bila, da je trdno v rokah tajske mafije, za večino zločinov po hitrem postopku okrivi prav Mjanmarce, so številni poudarjali že od vsega začetka.

Osumljenca sta zločin sprva priznala, a sta pozneje priznanje umaknila, češ da ga je policija iz njiju izsilila z mučenjem. Tožilstvo trdi, da DNK-dokazi s cigaretnih ogorkov, kondoma in trupel žrtev povezujejo Lina in Phjoja z umoroma. Tožilstvo navaja, da je osumljenca k dejanju gnalo "spolno ljubosumje", ko sta videla žrtvi skupaj na plaži.

Svojci zadovoljni
Odvetniki obtoženih po drugi strani trdijo, da se vzorci DNK-ja z vrtne cevi, domnevnega morilskega orodja, ne ujemajo z osumljencema. Trdijo tudi, da je policija z dokazi ravnala nepravilno, priznanje pa da je rezultat "sistematičnih zlorab" priseljencev na otoku.

Witheridgeva, študentka na univerzi v Essexu, in Miller, sveži diplomant inženirstva, sta se spoznala na Koh Tau, kjer sta prebivala v istem hotelu. Medtem ko svojci Witheridgeeve niso odpotovali na Tajsko na razsodbo, so se Millerjevi svojci sojenja udeležili in razsodbo sprejeli z odobravanjem.
Kot je povedal Millerjev brat Michael, je bilo pravici zadoščeno, tajska policija pa da je izvedla "sistematično in temeljito" preiskavo. "Dokazi proti obtoženima so bili skrajno prepričljivi," je dejal pred sodiščem in dodal, da upa, da bodo aktivisti, ki so se neutrudno borili za obtožena, odločitev sodišča spoštovali.

Miller je sicer priznal, da ko je njegova družina prvič videla fotografije aretiranih Lina in Phjoja, "nedolžno izgledajočih mož, obdanih z neusmiljenimi policisti, je bilo zelo lahko zaključiti, da bi bila lahko osumljenca zgolj prikladna grešna kozla". A Millerji so se odločili, da bodo skrbno poslušali vse dokaze, da si ustvarijo celovito sliko. "Široko zanimanje javnosti za primer je obtoženima zagotovilo najboljšo možno pravno zastopstvo na sodišču," meni Miller. "David je bil napaden od zadaj, zvlekla sta ga v morje in pustila umreti. To bo z nami živelo večno. Razsodba je pravilna."

Zločin je pretresel rajski dopustniški otok in močno odmeval tako na Tajskem kot v Veliki Britaniji, hkrati pa povzročil tudi kar precej škode tajski turistični industriji, ki za državo predstavlja ključen vir dohodkov. Tudi zato je bila policija vseskozi pod velikim pritiskom, da primer razreši hitro. Kritiki so policiji od vsega začetka očitali, da je preiskavo opravila površno, da bi bila Mjanmarca lahko zgolj prikladna grešna kozla, pa so opozarjale tudi človekoljubne organizacije.