Šinavatra vse očitke zanika. Foto: EPA
Šinavatra vse očitke zanika. Foto: EPA
Nemiri so vrhunec dosegli pred nekaj meseci. Foto: EPA

Sodbo bo sodišče po napovedih sprejelo v sredo. Če bo devet ustavnih sodnikov odločilo, da je premierka kriva obtožb in s tem kršenja ustave, ji grozita odstavitev s položaja in petletna prepoved delovanja v politiki.

Na ustavno sodišče se je obrnila skupina senatorjev, ki trdi, da je stranka Šinavatre imela koristi od neupravičene zamenjave vodje nacionalne varnosti Tavila Plensrija leta 2011. Da je kriva, je že razsodilo tajsko upravno sodišče.

Premierka, ki se otepa še nekaj drugih obtožb, vse očitke zanika in trdi, da ni kršila nobenega zakona in da ni imela od premestitve Tavila in imenovanja nekoga drugega na njegov položaj nobene koristi. Poudarila je, da je bila zamenjava Tavila v korist Tajske.

Strah pred vse večjimi napetostmi
Sodba ustavnega sodišča bo v vsakem primeru le še okrepila napetosti na Tajskem, ki je že od lani ujeta v politično krizo. Na ulicah Bangkoka še vedno, čeprav v manjšem številu kot pred meseci, protestirajo protivladni demonstranti, na drugi strani pa so tudi podporniki premierke zagrozili z množičnimi shodi njej v bran, če bo obsojena. Podporniki premierke namreč menijo, da so najvišja sodišča na Tajskem pristranska in da naj bi jih prek njih elita skušala odstraniti z oblasti.

Premierka je zaradi večmesečnih protivladnih protestov s pozivi k njenemu odstopu 2. februarja sklicala predčasne volitve. A izide teh volitev je ustavno sodišče pretekli mesec razveljavilo, ker niso potekale na isti dan na ozemlju celotne države. Vlada je posledično prejšnji teden v dogovoru z volilno komisijo za 20. julij sklicala nove volitve, a je opozicija ta datum že zavrnila.

Protivladni protestniki, pri katerih gre predvsem za mestno prebivalstvo, ves čas trdijo, da premierkino vlado v resnici vodi njej brat, odstavljeni premier Taksin Šinavatra, državo pa naj bi obvladovala korupcija. Premierka Šinavatra in njena stranka Pheu Thai na drugi strani uživata podporo revnih ruralnih območij. Država je tako povsem razklana.