Pataramon Čanbua z Gammyjem avgusta lani, ko je bil star sedem mesecev. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Pataramon Čanbua z Gammyjem avgusta lani, ko je bil star sedem mesecev. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Gammy ima tudi sestrico, ki je zdrava, zato so njuni biološki starši iz Avstralije vzeli le njo. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Polemična razprava o etičnem vprašanju nadomestnega materinstva se je lani na Tajskem začela po tem, ko je ženska nekemu avstralskemu paru rodila dvojčka, pri čemer je imel deček, ki so ga poimenovali Gammy, dawnov sindrom in prirojeno srčno napako. Avstralski par je zato vzel le zdravo deklico, čeprav sta bila oba otroka njuna biološka, ženska pa je bila le nadomestna mati.

Pataramon Čanbua (21), ki ima sicer dva svoja otroka, je za nadomestno materinstvo prejela 15.000 dolarjev, bioloških staršev otrok pa ni nikoli spoznala, saj je vse potekalo prek agencije. Primer je v javnosti dvignil toliko prahu, med drugim so za dečka začeli zbirati denar darovalci z vsega sveta. Kot je znano, je Avstralija Gammyju podelila avstralsko državljanstvo in mu tako omogočila zdravljenje. Njegova skrbnica ostaja Pataramon Čanbua.

Nadomestne matere v zameno za protiplačilo donosijo in rodijo otroka, oplojene so s postopkom IVF-ja. V nekaterih primerih je lahko nadomestna mati tudi darovalka svojih spolnih jajčec. Čeprav je komercialno nadomestno materinstvo na Tajskem prepovedano od leta 1997, je veliko skrbi vzbudil tudi nedavni primer, ko je neki Japonec spočel več deset otrok z različnimi nadomestnimi materami, piše britanski BBC.

Tajska kot nova maternica sveta
Kot je dejal tajski pravnik Vanlop Tangkananurak, so želeli s sprejetim zakonom preprečiti, da bi Tajska postala "maternica sveta". Za osebo, ki se uporabljajo tovrstne storitve, je po novem zagrožena maksimalna desetletna zaporna kazen.

Kljub temu pa to ne pomeni, da so na Tajskem prepovedali vse oblike nadomestnega materinstva. Kot je Tangkananurak pojasnil za agencijo Reuters, bo nadomestno materinstvo še vedno dovoljeno, a le za primere nekomercialne rabe. To pomeni, da bo moral biti vsaj eden od darovalcev spolnih celic Tajec, za storitev pa nadomestni materi ne bodo smeli plačati. Prav tako bo morala biti po novem nadomestna mati stara najmanj 25 let.