Svet
Dečki so s svojim nogometnim trenerjem v jami na severu Tajske ujeti že dva tedna. Foto: AP
Na roko napisana pisma dečkov. Foto: Reuters

Dodaj v

Tajski dečki iz jame poslali pismo staršem

V jami ujeti že od 23. junija
7. julij 2018 ob 09:33
Bangkok - MMC RTV SLO, STA

"Ne skrbite, vsi smo močni," piše v pismu staršem 12 tajskih fantov, ki so ujeti v jami na severu Tajske.

"Ko pridemo od tod, hočemo jesti veliko stvari. Hočemo čim prej domov," piše v pismu, napisanem na roko, ki ga je v petek iz jame prinesel eden izmed tujih potapljačev in ga je na svoji strani objavila posebna enota tajske mornarice.

Na Facebooku je objavljenih sedem strani s sporočili vseh članov mladinske nogometne ekipe, starih od 11 do 16 let, in njihovega trenerja. V kratkih zapisih izražajo svojo hvaležnost, ljubezen in željo po hrani. "Hočem jesti ocvrt zrezek," je napisal eden izmed fantov.

Njihov trener Ekapol Čanthavong se je opravičil družinam fantov in obljubil, da bo dobro skrbel zanje. "V tem trenutku so vsi dobro. Možje dobro skrbijo zanje. Želim se vam zahvaliti za podporo in opravičujem se staršem," je zapisal.

Fantje in njihov trener so od 23. junija ujeti štiri kilometre globoko v jami, ki jo je poplavila voda. Nekateri deli jame so še vedno povsem pod vodo, čeprav si reševalci na vso moč prizadevajo, da bi z industrijskimi črpalkami izčrpali vodo.

Fante učijo potapljanja
Poleg tega ima voda znotraj jame močan tok, zato bi bilo reševanje s pomočjo potapljačev, kar je le ena izmed možnosti za rešitev fantov, izredno nevarno. Fante zdaj učijo potapljanja, vendar so nekateri slabi plavalci, za pot iz jame pa celo izkušeni potapljači posebne enote tajske mornarice potrebujejo pet ali šest ur.

V petek se je eden izmed tajskih potapljačev, sicer izkušeni nekdanji mornariški potapljač, smrtno ponesrečil, ko mu je na poti nazaj zmanjkalo kisika.

Voda v jami je kalna, mrzla in polna ovir, med drugim je polno ozkih podvodnih prehodov, skal in naplavin. Vidljivost je na nekaterih delih nična.

Luknja skozi strop jame?
Ena izmed možnosti je tudi, da bi izvrtali 600 metrov dolgo luknjo skozi strop jame in fante potegnili ven. Vodja reševalne ekipe je sporočil, da preučujejo 100 vrtin, nekatere izmed njih so globoke do 400 metrov, vendar lokacije fantov še niso našli.

Ustanovitelj podjetja Tesla Elon Musk je v petek dejal, da bo na Tajsko poslal inženirje iz dveh svojih podjetij, SpaceX in Boring Co, ti bodo pomagali pri vrtanju.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Pjanc
# 07.07.2018 ob 10:18
Upam, da napovedane padavine ne bodo poslabšale situacije. Držite se dečki! Kako grozno mora biti, ne mine dan da ne pomislim na njih.

Bravo tudi Elonu Musku za nesebično pomoč! Bodo že nekaj pogruntali, mi lahko samo držimo pesti da bo čim manj žrtev.

Saj so strokovnjaki na terenu, verjamem da vedo veliko več kot mi in da bodo našli rešitev.
Rotom
# 07.07.2018 ob 10:31
Kljub vsej moderni tehnologiji, ki ji premore ta svet, ne morejo hitro rešit teh fantov. :(
pingo69
# 07.07.2018 ob 10:42
Ajde cel svet stopite skupaj pa, da vidimo. Enako kot pred leti rudarje v Čilu !!
Krimsky
# 07.07.2018 ob 11:52
@ a.orhidejca

Zakaj so šli notri?

Ker je to lastnost naše vrste, ... rinemo tudi tja, kamor bi bilo (mogoče?!) bolj pametno, da ne bi.

Vendar veliko dolgujemo tistim, ki so v zgodovini to počeli, zapečkarjem ne dolgujemo ničesar, oni so itak že za čas svojega življenja pokurili ves svoj bonus. Tisti, ki razširjajo naše horizonte, pa resda velikokrat tvegajo, vendar obzorje razširijo za vse nas.

Vsi tega ne znajo ceniti, nekateri pa znamo ...
levibober
# 07.07.2018 ob 12:03
mb128

Not so šli, ker je trener slabo precenil situacijo, ker je homo sapiens. A sedaj bo mb128 s foruma MMC naredil genski popravek, s katerim homo sapiensi ne bomo nikoli več sprejeli slabe odločitve?
levibober
# 07.07.2018 ob 12:07
dante123
Vidva ne poznata Tajcev? To je drugi nacin razmišljanja kot pri nas

Aha, drug način razmišljanja praviš.

Tragedija na Blanci, tragedija z balonom na Barju, tragedija z letalom v Divači - vse tri imajo enako lastnot: nekdo je situacijo napačno presodil in ubil x ljudi. Ker smo homo sapiensi, se to dogaja. Ampak ja, Tajci pa imajo drug način razmišljanja.
sLoVaN
# 07.07.2018 ob 13:04
Al ste pametni vsi skupaj,
že jaz sem bil v vsaj 10 rovih po Sloveniji, ali rudniški ali kraški. Iz firbca, kot mulci, pa tudi organizirano po ex rudniku..
In pač pride naliv, ki ti naredi sifon in si pač ujet. Sifon za 5 ur za profiče.

Če komu to ne potegne, naj pač misli, da so bili v off side-u....
levibober
# 07.07.2018 ob 11:50
mb128
Še vedno pa nisem dobil odgovora na vprašanje kako, zakaj so se ti ljudje znašli v jami?

LOL, zakaj pa je to pomembno? Bo to spremenilo način reševanja? Noup, samo za slovensko soljenje pameti gre.
SrMaček
# 07.07.2018 ob 13:19
mb128

Najbolje, da trenerja kar v jami pustimo, zakaj bi ga reševali, tvegali življenja reševalcev, povzročali dodatne stroške...ko pa ga bomo po tvoje, ko pride iz luknje poslali v luknjo.

Človek, sploh ne veš kaj se je dogajalo tistega usodnega dne...ne veš niti, da je morda prav trener najbolj zaslužen za stabilno psihološko stanje skupine...pojma nimaš o vsem skupaj, širokoritno pa prevzemaš vlogo sodnika in trosiš neokusne komentarje pod zgodbo, ki večini para srce. Čuden si!
Rotrolatte
# 07.07.2018 ob 12:34
Na kateri strani lahko spremljamo najnovejše novice (lahko v angleščini), kjer objavljajo iz ure v uro, iz minute v minuto? Srečno vsem, upajmo na najboljše. Naj življenje potapljača reševalca ne bo zaman.
Preprost2
# 07.07.2018 ob 12:23
@prim00z

Skupina je v jami poiskala zavetje ob prihodu monsunskega dežja, ki je nato zalil vhod v jamo in jim onemogočil izhod.

To je razlog zakaj so se pomikali bolj globoko v jamo.
30
# 07.07.2018 ob 14:40
Mb128 ne, ne rabis prispevati denarja. Od tebe tega nihče ne pričakuje. Želimo pa si, da tudi komentarjev ne bi prispeval. Ker jih prav nihče ne potrebuje. So zgolj očitki brez rešitev in smisla. Provokacije brez razuma in empatije... Zgolj lapanje.
levibober
# 07.07.2018 ob 12:46
mb128

Bom poggoglal namesto tebe. Na google.com sem napisal 'thailand cave rescue' in dobil link na wikipedio, ki je neke vrste internetna enciklopedija. Tam sem lahko prebral naslednje:

On 23 June 2018, a group of 12 boys aged between 11 and 16 from a local junior football team named the Wild Boars went missing after setting out to explore the cave with their 25-year-old coach, Ekkaphon Chanthawong

Torej se v jamo niso umaknili pred nevihto, pač pa jih je trener peljal raziskovati jamo. In naredil napako. Bo to dovolj, da se umakneš iz te debate (in MMC-ja na splošno)?

https://en.wikipedia.org/wiki/Tham_Luang
_cave_rescue
Berija2
# 07.07.2018 ob 13:17
Kolikor sem jaz bral po tujih portalih je šlo za neko tradicionalno inicializacijo dečkov, ki se gredo podpisati na zadnjo steno v jami. Avanturizem pač, ki ga pravi moški nekako razumemo!
Ramus
# 07.07.2018 ob 10:43
Ja, skopat rov je edina možnost. Napeljat cev za kisik in skopat rov do njih,.... drugače ne bo šlo.
pinkfranc
# 07.07.2018 ob 13:48
me kr preleti kurja polt

pa ne samo zaradi trpljenja otrok, ampak želje po rešitvi
ga ni večjega bogatstva, kot možnost, da jim jih uspe rešit
naj stane koliko hoče, ta občutek ob rešitvi nima cene oz. je vreden vsakega milijona

to je bistvo življenja, da dajemo, ne samo jemlemo
na smrtni postelji nam ostane samo spomin, naš in od tistih, ki so nas poznali
levibober
# 07.07.2018 ob 12:17
dante123

S to nesrečo njihova mentaliteta nima nobene veze. Naštel sem ti z glave tri nesreče, ki jih je povzročila 'belska' mentaliteta, pa si seveda ignoriral.
dante123
# 07.07.2018 ob 12:15
Ko boš tam živel en čas se boš nedvomno strinjal z mano.
Homer.
# 07.07.2018 ob 15:13
@mb128
Spusti se na realna tla.
Nesreče se zgodijo zaradi spleta okoliščin in stežka določiš krivca (če sploh)
Tudi tu, so si šli ogledati to jamo. Nihče ni predvideval, da bo zalilo jamo. Še najmanj pa ta trener, ki je tem otrokom hotel polepšati dan.
Vprašaš se lahko tudi, zakaj upravljalec jame (če sploh to tam obstoja) ni jamo zaprl za obiskovalce, oziroma postavil kako obvestilo o možnosti zalitja.
Najbrž tudi standardi zahtevane varnosti niso taki kot so tukaj, sicer bi morda bila zahteva po vodiču .....
In tako lahko naštevaš naprej.....

Za sedaj kaže, da so vsi scenariji slabi, saj nihče ne more predvidi , koliko se bo gladina vode še dvigovala in če bo sploh še kakšno mesto, kjer se bodo lahko umaknili.
Iz zapisa razumem, da je za izurjenega potapljača reševalca to 6 urni potop. To ob reševanju pomeni še bistveno več. Ne verjamem da lahko otroke v kratkem času izurijo za tak potop. Še zlasti ne ker obstoja velika verjetnost panike, to pa je pri potopu konec zgodbe.

Vrtanje z vrha lahko še poslabša možnosti otrokom. Ti so sedaj v nekem zračnem žepu, v katerem je zaradi pritiska vode zračni nadtlak. Če bodo zvrtali "dimnik" z vrha, nadtlaka ne bo več in bo voda udrla na polno, kar pomeni, da preživelih ne bo.

Čakanje 4 mesece, da voda odteče tudi ni neka zanesljiva opcija, saj se v tem času lahko marsikaj zgodi......

Karkoli bodo odločili, je lahko pogubno ali rešitev!
fah-q
# 07.07.2018 ob 14:10
sam še čakam kako bo kdo ob hudi prometni nesreči napisal "kaj so pa imeli počet na cesti..."
levibober
# 07.07.2018 ob 12:49
dante123
Če ne ves je Tajska prva na svetu po smrti na prebivalca v prometnih nesrečah. Verjemi da se take stvari dogajajo tudi zaradi mentalitete in razmisljanja v stilu "mai pen rai".

Še enkrat: kakšno vezo ima to z zgornjo novico, razen da smo izvedeli, da si bil na Tajskem in da si poznavalec njihove kulture? Trener jih je peljal v jamo, presenetil jih je dež in zadeva se je zakomplicirana. Za normalne ljudi se tukaj zgodba konča, za Slovence pa se začne filozofiranje 'ja zakaj zaboga so pa šli v jamo????'. Ne vem, zakaj je šel Humar na Langtang? Zakaj so se šli tisti ljudje na Barju peljati z balonom? Ker jim paše.
Preprost2
# 07.07.2018 ob 12:16
Umaknili so se pred neurjem v jamo.
Berija2
# 07.07.2018 ob 19:02
Homer, kako je lahko v jami nadtlak, če otroci slišijo zvoke s površine?
Kylie
# 07.07.2018 ob 16:31
@mb128, tvoj prvi komentar je na celem netu najbolj ciničen, to je narobe. Poskušaj stvari razumeti, ne obsojati, Ker o dogodku skoraj nič ne veš, se malo bolje pozanimaj.

Pred jamo je tabla, na kateri piše, da je prepovedan vstop v jamo od julija naprej, ko je monsunsko deževje in nevarnost zalitja. Fantje pa so vstopili vanjo sredi junija.
fah-q
# 07.07.2018 ob 15:30
mb128
Sicer pa le kaj sem jaz napisal tako narobe?! Nič prav nič! Samo odgovornost poleg vsega ostalega terjam in to je vse!

odgovornost do koga? vremenoslovcev?
MAN0
# 07.07.2018 ob 11:00
Zelo nazorno pokazan primer na tem linku
https://twitter.com/ayshardzn/status/101
5165891997122561/video/1
Pjanc
# 07.07.2018 ob 23:30
fah-q

Razumem, ampak mislim da je bilo rečeno da luknje ne bodo zvrtali direkt nad skupino, saj niti ne vedo točno kje so. Želijo zvrtati luknjo v njihovo globino vendar v okolico. Je pa tole reševanje bistveno težje kot reševanje čilskih rudarjev, pa so njih reševali 69 dni.
fah-q
# 07.07.2018 ob 22:17
@pjanc

zračni žep ostane žep tudi ko je vse skupaj globoko pod gladino. predstavljaj si narobe obrnjeno vedro potopljeno v vodi-v njem pa zrak-in ta zrak ostane v vedru-dokler ne narediš luknje na vrhu vedra. takrat voda z vso silo iztisne zrak skozi to luknjo. in to se lahko zgodi, če zvrtajo luknjo do jame kjer so otroci. v momentu jih zalije.
Pjanc
# 07.07.2018 ob 21:06
Bojda se je pri reševanju poškodovalo še 6 prostovoljcev. Nesreča naj bi se zgodila na površju pri vrtanju luknje...
Pjanc
# 07.07.2018 ob 19:34
To s tem nadtlakom tudi jaz ne razumem najbolje? Lahko kdo podrobneje opiše situacijo, zakaj vrtanje ne bi bila dobra ideja? Razumem, da se lahko vse podre, ne razumem zgolj zgodbe z nadtlakom.
prim00z
# 07.07.2018 ob 12:18
Pred neurjem se v jamo ne umakneš 5km not...
dante123
# 07.07.2018 ob 12:03
@MB128, primOOz

Vidva ne poznata Tajcev? To je drugi nacin razmišljanja kot pri nas.
angelmanuel
# 07.07.2018 ob 11:12
Praznovali bi naj rojstni dan v jami...
mb128
# 07.07.2018 ob 19:22
Mimogrede. Gledam dnevnik na komercialiki. Tam poročajo vsaj za nekatere tu gor že kar nemogočem dejanju! A si lahko predstavljate, da se je trener staršem opravičil?! Le kako naj jaz to njegovo gesto kot največji mizantrop tega portala razumem?!
slovenecnadunaju
# 07.07.2018 ob 13:30
Virtual look at the caves trapping boys
https://www.youtube.com/watch?v=3g_-agsDW5o
gggg
# 07.07.2018 ob 13:08
@mb128
Načeloma se strinjam s tvojim razmišljanjem, vendar moraš upoštevati, da ves svet ne deluje po zahodnoevropskih standardih in normativih ...
Nekatere stvari, ki se nam zdijo čudne, so njim popolnoma normalne.
Bojan Britovšek
# 07.07.2018 ob 12:33
Praktično in moralno vprašanje, ki ga lahko postavimo je tudi, ali je velika verjetnost, da bo zaradi široke intervencije reševalcev za ta primer, imelo za posledico potencialne žrtve v drugih primerih, ki se jim reševalci ne bodo mogli posvetiti v optimalni intenzivnosti. Potencialni resursi kadra in opreme so kot vemo omejeni.
mojenovoime
# 07.07.2018 ob 17:14
Ne razumem, zakaj ste izbrisali moj komentar? Tile fantje ocvrtih zrezkov ne bodo več vidl lej sori
zeus-zengg
# 07.07.2018 ob 12:40
Pred neurjem se v jamo ne umakneš 5km not...
------------
točno tako - nisem še videl živega bitja ki bi se pred vodo umikal dol in notri - nekako je vsem jasno kam teče voda - možno pa je seveda da sodobna strokovna znanstvena veda zdaj trdi dugače ...
dante123
# 07.07.2018 ob 12:38
Nisem ignoriral. Sem se spomnil tudi onega ki si je na dvorišče pripeljal bombo.
Če ne ves je Tajska prva na svetu po smrti na prebivalca v prometnih nesrečah. Verjemi da se take stvari dogajajo tudi zaradi mentalitete in razmisljanja v stilu "mai pen rai".
zeus-zengg
# 07.07.2018 ob 12:02
Tajski dečki iz jame poslali pismo staršem
-------------
ne vem no , ampak tukaj nimam dobrega občutka . Tistega rova se verjetno ne bo dalo izkopati pred monsunskim deževjem , otroci se ne bodo naučili plavati in potapljati tako hitro , voda pa ne bo upadla ampak narasla . Mogoče bi bilo potrebno razmišljati o manjših dihalni napravi za čas ko se otroka ob spremstvu potapljača potegne na varno ...
uni406
# 07.07.2018 ob 11:36
Mi jim ponudimo pomoč ne oni jo zavrnejo rajši jih imajo navesti ojjojojj,kam gre ta svet.
AntiOsa
# 07.07.2018 ob 14:39
Pa naj mi nekdo rece, da smo bili na Luni 384000km dalec in da imamo masine na Marsu 55M km dalec, tu pa ne moremo resit par ljudi 600m od površja... Jao kako nam nekdo laže!!!
prim00z
# 07.07.2018 ob 11:47
Se strinjam z mb... voda menda ni narasla v dveh urah ali pač?
mb128
# 07.07.2018 ob 14:48
30
Vau!
In mi, kdo ste to MI?! Indetificirajte se!
Sicer pa le kaj sem jaz napisal tako narobe?! Nič prav nič! Samo odgovornost poleg vsega ostalega terjam in to je vse! Hja te presnete pisane in nepisane družbene norme!
mb128
# 07.07.2018 ob 13:27
Ej Lavrentja a bi tvoj komentar tudi bil takšen če bi se v tisti jami sedaj nahajal tvoj nadobudnež?!
Smatram da ne! To seveda pod predpostavko da si človek tudi ti.
Ja ja sočutje, simpatije in ne vem kaj še le empatije nobene! Le kam gre ta svet?!
mb128
# 07.07.2018 ob 13:01
levibober
Nogometni trener je popeljal svoje mladce raziskovat jamo? Pa kaj so imeli naravoslovni dan al kaj?! In tista jama. A je odprta za javnost? A je nogometni trener tudi po naključju spelolog?!
Glede vikija pa ostajam kar brez teksta veš!
Sicer pa kdo ali kaj si ti, da me že kar goniš iz tega portala?! Veš jaz tudi že kar preziram takšne hipokritične dušice kot si ti! Joj ti mladci, joj ne vem že kdo, ki se mu je zgodilo ne vem kaj že. Veš če že ne drugega zaradi usmiljenja, sočutja še noben ni ostal živ. Je pa to relativno zelo dobra paleativa in pa dobro preusmerjanje pozornosti za takšne kot si ti, da niste nonstop zafrustrirani zaradi svojega položaja!
Sicer pa sem jaz bolj človek akcije in ne besed. Bom še enkrat zapisal! Najprej je potrebno seveda pomagati tem ljudem in po možnosti tako, da ne bo še kdo umrl nato pa tega hobi spelologa aka nogometnega trenerja postaviti pred sodišče!
mb128
# 07.07.2018 ob 12:41
Ja no super! Še podgane bežijo pred vodo iz svojih rovov ti so pa šli ravno v jamo?!
Mislim če že ne drugega je monsum zagotovilo za obilo vode!
Če mene vprašate si trener ko bo tega vse skupaj konec ne zasluži nič drugega kot zapor!
mb128
# 07.07.2018 ob 11:54
levibober
Ne to ne bo spremenilo načina reševanja zna pa preprečiti, da se še kdo drug ne znajde v podobni situaciji. Ti gledaš samo kurativo ja pa kurativo in preventivo!
a.orhidejca
# 07.07.2018 ob 10:17
Zakaj so sploh šli notri? To meni ni jasno.
Kazalo