Mesto Banu, kjer je zapor, je znano po nenehnih oboroženih spopadih. Foto: EPA
Mesto Banu, kjer je zapor, je znano po nenehnih oboroženih spopadih. Foto: EPA
Napad na zapor v Pakistanu

Višji policijski predstavnik v Banuju, kjer je napadeni zapor, je dejal, da je med več kot dveurnim napadom na šest zaporniških blokov uspelo zbežati 384 zapornikom izmed 944.

V napadu je sodelovalo okoli 300 talibanov, zanimivo pa je, da so bili pri tem ranjeni le trije pazniki. Napad naj bi potekal tako, da so se talibani z avtomobili in poltovornjaki pripeljali na zaporniško dvorišče, kjer so začeli streljati in metati granate.

Prišli so po Rašida, na koncu pa osvobodili 384 zapornikov
Odgovornost za napad je že prevzela skupina talibanov, ki jih povezujejo s teroristično organizacijo Al Kaido. "V Banuju smo osvobodili več sto naših borcev. Večina jih je že prispela na varno, drugi pa bodo kmalu tam," je dejal njihov tiskovni predstavnik.
Če so za napadom res stali talibani, ki jih povezujejo z Al Kaido, bi to pomenilo velik udarec za pakistanske varnostne sile, saj je še pred kratkim pakistanska vlada trdila, da jim je enote upornikov uspelo oslabiti.
Čeprav naj bi bilo med vsemi ubežniki 20 takih, ki so še posebej nevarni, oblasti skrbita predvsem dva. To sta Adnan Rašid, ki je bil obtožen poskusa umora nekdanjega pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa leta 2003. Safi Ulah pa je bil obtožen zaradi več bombnih napadov na severnem delu Pakistana v preteklem letu.

"Adnan Rašid je bil glavni načrtovalec atentata na Mušarafa. Oni so prišli po njega, a ob tem rešili še 383 zapornikov," so dejali predstavniki oblasti, ki so poudarili, da med ubežniki niso bili vsi pripadniki talibanov.

Talibani so drzen napad na zapor izvedli tudi aprila lani v Afganistanu, ko jim je uspelo osvoboditi 470 zapornikov. Med njimi so bili tudi talibanski vojaki in poveljniki.

Napad na zapor v Pakistanu