Ameriški veleposlanik v Afganistanu Ryan Crocker je dejal, da je odziv afganistanskih varnostnih sil
Ameriški veleposlanik v Afganistanu Ryan Crocker je dejal, da je odziv afganistanskih varnostnih sil "jasen znak napredka". Foto: Reuters
Džalalabad
Talibani so napadli tudi v Džalalabadu na vzhodu države. Foto: Reuters
Kabul
Po odhodu tujih sil konec leta 2014 bodo polno odgovornost za varnost v državi prevzele afganistanske varnostne sile. Foto: Reuters
Napadi v Kabulu

Več četrti afganistanske prestolnice so pretresli samomorilski napadi in raketno obstreljevanje. Tarča napadov so bili veleposlaništva ZDA, Velike Britanije, Nemčije in Rusije v močno varovani diplomatski četrti kot tudi sedež Natovih sil in poslopje parlamenta.

Talibani so zatrdili, da so napadli tudi dobro utrjeno predsedniško palačo, kjer domuje predsednik Hamid Karzaj, a oblasti tega niso potrdile. Predsednika so po napadih preselili na varno območje.

Med tarčami napada se je znašel tudi hotel Kabul Star v bližini predsedniške palače, ki ga je po napadu zajel ogenj.

Odgovornost za enega najsilovitejših napadov v Kabulu so prevzeli talibanski uporniki, njihov tiskovni predstavnik Zabihula Mudžahid pa je sporočil, da so napadi začetek spomladanske ofenzive, ki so jo načrtovali več mesecev. Talibani pravijo, da je Kabul ter pokrajine Logar, Paktia in Nangarhar napadlo na desetine samomorilskih napadalcev.

To je sporočilo afganistanski vladi in njenim zahodnim podpornikom, "ki so bili prepričani, da ne bomo sposobni začeti spomladanske ofenzive", so še sporočilu uporniki.

V pogovoru za agencijo Reuters je Mudžahid dejal, so bili napadi odgovor na sežig izvodov Korana v ameriškem vojaškem oporišču Bagram pri Kabulu, za uriniranje ameriških marincev po truplih talibanov in strelski pokol v Kandaharju, ki ga je zagrešil ameriški marinec. Ob tem je napovedal nove napade v prihodnosti.

Po besedah talibanov so bili glavna tarča napadov nemško in britansko veleposlaništvo ter sedež Natovih sil.

V pogovoru za CNN je ameriški veleposlanik v Kabulu Ryan Crocker izrazil zadovoljstvo nad odzivom afganistanskih varnostnih sil, kar je po njegovem mnenju "jasen znak napredka". Za talibane je dejal, da so zelo dobri pri izjavah za javnost, a manj pri bojevanju.

Poslanci branili svoje ljudstvo
Med napadom na parlament se je pripadnikom varnostnih sil na strehi poslopja pridružilo tudi nekaj poslancev in skupaj so streljali na napadalce, ki so skušali zavzeti poslopje. "Sem poslanec svojega ljudstva in moram ga braniti," je dejal poslanec Naim Hamedzaj.

Po dozdajšnjih poročilih je bilo v napadih 24 ljudi ranjenih, o žrtvah pa poročajo samo med uporniki.

Afganistanske oblasti so po prvih obveščevalnih podatkih izrazile prepričanje, da za napadi stoji teroristična mreža Hakani, ki naj bi imela svoja zavetišča predvsem v sosednjem Pakistanu, od koder njeni pripadniki izvajajo napade prek meje.

Taktika talibanov je podobna napadu lanskega septembra v Kabulu, ko so uporniki zasedli še nedokončane zgradbe v prestolnici in jih nato uporabili za položaje za obstreljevanje.

Po tokratnih napadih so si pripadniki afganistanskih varnostnih sil prizadevali okrepiti svojo navzočnost okoli diplomatske četrti, ki je bila med tarčami talibanskih napadov.

V britansko veleposlaništvo sta prileteli dve raketi, ki pa nista poškodovali nikogar, saj je bilo osebje na varnem v zaklonišču. Tudi z ameriškega veleposlaništva so sporočili, da so njihovi zaposleni na varnem.

V vzhodni pokrajini Paktia so helikopterji Natovih sil napadli položaje upornikov, ki so zasedli zgradbo ob gradbišču, medtem ko so v mestu Džalalabad talibani napadli oporišče tujih sil v bližini šole. V Džalalabadu sta se pred vhodom na letališče razstrelila dva samomorilska napadalca, pri čemer naj bi bilo ranjenih nekaj ljudi.

Napadi v Kabulu