Na prizorišče napada so takoj prišle afganistanske varnostne sile. Foto: EPA
Na prizorišče napada so takoj prišle afganistanske varnostne sile. Foto: EPA

Teden dni pred volitvami so napadalci vdrli v bližnje poslopje in od tam z avtomatskim orožjem začeli streljati na dobro utrjen in varovan sedež neodvisne volilne komisije.

Pripadniki posebnih enot so nemudoma obkolili poslopje in se spopadli z napadalci. Za zdaj še ni znano, ali je napad zahteval žrtve. Poslopje je blizu pisarn Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacij.

Napad se je zgodil le nekaj ur, preden je volilna komisija nameravala objaviti podrobnosti o številu volišč, ki bodo odprta na dan volitev.

V petek so talibanski borci napadli gostišče, kjer so nastanjeni uslužbenci ameriške nevladne organizacije proti pehotnim minam. V spopadu med napadalci in pripadniki varnostnih sil je bila ubita deklica.

V zadnjih tednih je Afganistan priča vsakodnevnim napadom. Do konca leta se bodo iz države umaknile vse tuje sile in odgovornost za varnost bodo povsem prevzele domače sile.

Na volitvah bodo Afganistanci izbirali naslednika Hamida Karzaja, ki mu ustava prepoveduje kandidaturo za tretji mandat.

Predsedniške volitve bodo pomenile demokratičen preizkus za državo, ki se tudi več kot desetletje po strmoglavljenju talibanskega režima ne more izviti iz začaranega kroga nasilja. Prejšnje volitve so bile v znamenju obtožb o nepravilnostih v prid Karzaju.

Afganistan je še vedno odvisen od mednarodne pomoči, zato bodo države donatorice budno spremljale potek volitev. Od njihovega izida bi bila lahko odvisna tudi usoda nadaljnje pomoči.